Film

FILM: MACBETH, regi Béla Tarr 1982

Macbeth. Regi: Béla Tarr, Ungarn, 1982. Manus: Béla Tarr, etter et skuespill av William Shakespeare. Foto: Ferenc Pap og Buda Gulyás. Musikk: András Szabó. Medv: György Cherhalmi, Erzsébet Kútvölgyi, Tamás Jordán, Miklós Székely B., Janós Derzsi m.fl. 35mm, s/hv, 1 t 12 min.

Béla Tarrs frie adapsjon av Shakespeares monumentale skuespill kan i sannhet sies å være en kortversjon med sine knappe 72 minutters varighet. Filmen er opprinnelig laget for fjernsyn, men siden den markerer en markant overgang til det man ynder å kalle Tarrs "andre fase" i filmproduksjon har vi valgt å inkludere den i vår presentasjon. Der de første filmene hans tematisk og formmessig er trofast mot stilen fra filmskolen i Budapest - sosialrealistiske drama presentert i en dokumentaristisk stil - går Tarr i en helt ny retning fra og med Macbeth gjennom bruk av lange, poetiske tagninger og utstrakt symbolbruk.

Dette er et filmatisk formeksperiment av de sjeldne. Filmen består av bare to tagninger, på henholdsvis fem og 67 minutter. Gjennom ekstreme nærbilder av sin hovedrolleinnehaver prøver han å trenge inn i karakterens innerste tanker. Det hele er filmet på et slott et sted i Ungarn. Kamera følger karakteren som beveger seg rundt i det store komplekset, der Tarr har konstruert nye locations i de forskjellige rommene. Koreografien av skuespillerne, de nøye planlagte kamerabevegelsene og bruk av tid som et filmatiske element er rett og slett brilliant gjennomført. Tekniske sett er det med andre ord ikke helt ulikt Aleksandr Sokurovs Den russiske ark (2002) eller Lars von Triers Dogville (2003) og Mandalay (2005) - det er bare gjort tjue år før.
olep, Cinemateket USF

Forfilm: Journey on the Plain
Regi: Béla Tarr. Ungarn 1995. 35 min.
Skuespiller/komponist Mihály Vig reiser tilbake til noen av opptaksstedene fra Sàtántangó, der han resiterer dikt av Sandor Petofi.

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.