Film

FILM: LASSE & GEIR, regi Svend Wam 1976

Lasse & Geir. Regi: Svend Wam, Norge, 1976. Manus: Svend Wam. Foto: Paul René Roestad. Musikk: Svein Gundersen. Medv: Torgeir Schjerven, Lasse Tømte, Liv Thorsen, Jorunn Kjellsby, Thomas Robsahm, Knut Pettersen m.fl. Norsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 31 min.

Vi er i Norge en gang på midten av 1970-tallet. Filmens to hovedpersoner, Lasse og Geir, er sinte. De er skikkelig forbanna på det etablerte og alt som måtte lukte av borgerskap og dannelse. Tilværelsen er i ferd med å rakne for de to Oslo-guttene som er desillusjonerte og ute av stand til å tilpasses samfunnet omkring seg. Vi følger guttene i tre døgn, og søker å forklare noe av deres aggresjon. For Lasse og Geir gjør opprør mot det bestående, ikke som ungdomsradikalere fra overklassen, men som et resultat av ødelagte og trangbodde hjem med alkohol- og ekteskapsproblemer. Frustrasjonene får utløp i hjelpeløse impulsangrep på voksenverdenens likegyldighet og tilsynelatende meningsløse tilværelse.

Lasse & Geir kan vanskelig kalles en subtil samfunnsbeskrivelse, og er vel heller ikke ment som et forsøk på akkurat det. Her får ordensmakten passet sitt grundig påskrevet, og publikum skal ikke være i noen som helst tvil om hvilke utfordringer som venter vanskeligstilt ungdom i samtidens forstadsmiljø. Dialogen, som i 1976 ble betegnet som "ungdommelig vinglete og lett motsigelig", egner seg 28 år senere mer til underholdning enn til provokasjon. Gullkornet "Snurp igjen smella di..." er bare ett av mange, noe som gjør at filmens "helter" stundom har vanskelig for å nå publikum med sin samfunnsrefs.

Her spleises sosialrealismen med kompromissløst oppvigleri. Resultatet er ikke til å ta feil av, dette er klassisk Wam og Vennerød: det norske samfunnet anno 1976 - hardcore!

red./olep Cinemateket USF

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.