Film

FILM: DAMNATION, regi Béla Tarr 1987

Europeisk filmkunst på sitt beste

Kárhozat. Regi: Béla Tarr, Ungarn, 1987. Manus: Lázló Krasznahorkai og Béla Tarr. Foto: Gábor Medvigy. Musikk: Mihály Vig. Medv: Miklós Székely, Vali Kerekes, Hédi Temessy, Gyula Pauer, György Cserhalmi m.fl. Ungarsk tale, engelske undertekster., 2 t.

På utsiden kan Damnation minne om en film noir, i måten den kombinerer en krim-intrige og et trekantdrama med en kynisk nattklubbsangerinne i midten. Men det er bare på overflaten. Elementer som det ustanselige regnet, løshundene, de forfalne leiegårdene og skitne kneipene, er alle mer enn miljø – de er speilbilder på karakterenes mentale tilstander.

På mange måter er dette den perfekte film. Klipplengde, rytme, foto, musikk og skuespill føles så riktig og bidrar alle til et usedvanlig dypt dykk ned i noen forpinte karakterers psyke. Den ytre ramme er som alltid hos Tarr en stemningsfull unnskyldning for å utforske fragmenter av havarert liv. Ikke noe lystig syn, men en fantastisk påminnelse om hva Europeisk filmkunst kan være på sitt aller beste.

Kjell Runar Jensen (CiO)

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.