Film

FILM: ALMANAC OF FALL, regi Béla Tarr 1983

Öszi almanach. Regi: Béla Tarr, Ungarn, 1983. Manus: Béla Tarr. Foto: Ferenc Pap. Musikk: Mihály Vig. Medv: Hédi Temessi, Erika Bodnár, Miklós Székely, János Derszi, Pál Hetényi m.fl. Ungarsk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 1 t 59 min.

Almanac of Fall
Dette er på mange måter en vesentlig film i Béla Tarrs karriere. For det første viser han for første og eneste gang hvor godt han kan beherske bruken av farger, hvordan de kan utnyttes i hans filmspråk. For det andre forlater han den sosialrealismen som har preget hans tidligere filmer, og beveger seg fra nå av inn et nytt og mer mytisk univers. At filmen åpner med et Pushkin-sitat som indikerer at Djevelen leder dansen i sirkler, sier mye om Tarrs verdensbilde.

Almanac of Fall er et klassisk kammerspill. Et lite persongalleri er fanget i en fornem, men forfallen leilighet, og spiller sine kort i en brutal maktkamp. Penger og sex kastes frem som trumfkort, men er egentlig av mindre betydning. Den som har den sterkeste viljen til makt vil gå seirende ut.

Kjell Runar Jensen (CiO)

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.