Film

Film: UTVANDRERNE, Jan Troell 1971

Utvandrarna. Regi: Jan Troell, Sverige, 1971. Manus: Jan Troell og Bengt Forslund. Foto: Jan Troell. Musikk: Erik Nordgren. Medv: Max von Sydow, Liv Ullmann, Hans Alfredson, Eddie Axberg, Sven Olof Bern, Allan Edwall m.fl.. Svensk tale, utekstet. 35mm, farger, 3 t 11 min. Utvandrerne Utvandrerne forteller helt enkelt, som forfatter Vilhelm Moberg selv har sagt, om noen mennesker som fra sine hjem i Småland utvandrer til Nord-Amerika. Med bred pensel, men samtidig et våkent øye for vare stemninger i naturen og personene imellom, har Jan Troell til fulle levendegjort Vilhelm Mobergs realistiske epos. Tidskoloritten er enormt overbevisende, hvor det til eksempel er en fryd å se en film satt til fortiden hvor personene ikke blir tillagt moderne tanker og sinn. Sammen med Nybyggerne (se egen omtale) hører Utvandrerne til Sveriges filmatiske nasjonalskatt. Filmen viser hva som drev disse menneskene bort fra et samfunn og ut i det uvisse. Store deler av filmen er konsentrert om selve overfarten. Ti uker i seilskute på Atlanterhavet er ingen spøk, og de dramatiske sekvensene forteller mye om de forhold som preget menneskers hverdag i forrige århundre. Hele filmen preges av fremragende personskildring, hvor Troells blikk for karakteriserende detaljer og betydningsfulle gester gir helt enestående resultater. Ofte beskriver nærstudier av ansikter og menneskegrupper hele situasjonen, slik at ord føles overflødig. Liv Ullmanns uttrykksfulle ansikt har gitt også denne regissøren mye å spille på, noe som har resultert i et filmportrett som overgår de fleste av hennes tidligere roller, og som i følge Ullmann selv er den viktigste i hele hennes karriere. sw/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.