Film

Film: UNGKARSLEILIGHETEN, Billy Wilder 1960

The Apartment. Regi: Billy Wilder, USA, 1960. Manus: Billy Wilder. Foto: Joseph LaShelle. Musikk: Adolph Deutch. Medv: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Walston, David Lewis, Jack Kruschen, Joan Shawlee, Edie Adams, Hope Holiday m.fl.. Engelsk tale, utekstet. DCP, s/hv, 2 t 5 min. Ungkarsleiligheten Vi møter den godtroende kontoristen Calvin C. Baxter som lettere forundret konstaterer at han gjør kometkarriere i kjempefirmaet "Consolidated Life". Det hele er godt hjulpet av at han låner ut nøkkelen til sin ungkarsleilighet til alle avdelingssjefene på jobben slik at de kan ha hyrdestunder med sine elskerinner. En dag blir han kalt inn på teppet til personalsjefen. Ikke for å måtte stå til ansvar for all umoralen, men fordi han også vil låne nøkkelen. Problemet er bare at kvinnen personalsjefen ønsker å nedlegge på hybelen er identisk med kvinnen Calvin selv er forelsket i. Ungkarsleiligheten er en kynisk men sofistikert liten perle av en film om hjerteløsheten i amerikansk big business og hvordan man gjennom å korrumpere sin egen moral og etiske standarder kan klatre i karrierestigen. Filmen ble nominert til hele ti Oscar og vant fem, hvorav tre av de viktigste; for beste film, beste regi og beste manus. I tillegg var den nominert i tre av skuespillerklassene, beste mannlige og kvinnelige hovedrolle samt beste mannlige bi-rolle. Wilder fikk etter sigende ideen til filmen etter å ha sett David Leans Brief Encounter, der en mann i en av scenene låner bort sin leilighet til det unge paret for et hemmelig møte. olep
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.