Film

Film: SAGOLANDET, Jan Troell 1988

Sagolandet. Regi: Jan Troell, Sverige, 1988. Manus: Jan Troell. Foto: Jan Troell. Medv: Ingvar Carlsson, Tage Erlander, Rollo May, Olof Palme, Jan Troell m.fl.. Svensk tale, utekstet. 16mm, farger, 3 t 5 min. Sagolandet I årene 1983 til 1986 reiste Jan Troell med venner rundt i Sverige og dokumenterte. Troell hadde et ønske om ganske enkelt å formidle sin følelser for landet han bodde i og den samtiden han var en del av. Resultatet ble en dokumentarfilm på over tre timer som gikk sammenhengende på kino i 52 uker i Stockholm. Sagolandet ble et fenomen. Troell ble beskyldt for å henge ut gode, intetanende borgere av fjällhöga nord og latterliggjøre selve folkhemmet med sine løsrevne episoder fra hverdagens Sverige. Pressen hamret ut spaltemetre om filmen like raskt som publikumsreaksjonene ramlet inn i brevs form hos Troell, for sagolandet Sverige lider åpenbart. Sagolandet er en politisk film, men ikke i en snever betydning av ordet. Det er mer en sivilisasjonskritikk, og i dag virker filmen både fremsynt og om mulig mer aktuell. I Troells Sverige har den svenske velferdsstaten sin pris. Den febrilske jakten på trygghet innskrenker friheten; intoleransen vokser seg sterkere; uselvstendige medborgere rasjonaliserer bort alle fremmedelementer; den materielle utviklingen har ikke en åndelig motsats. Ordning och reda har tatt over for glede og fantasi. Troells miks av faktisk dokumentasjon og billedpoesi er svært besnærende og skiller ham fra de fleste andre dokumentarister. Sagolandet har rett og slett et påtagelig fravær av liv og mening, samtidig som Troell feirer nettopp de verdiene han savner i det svenske samfunnet. sw
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.