Film

Film: SÅ HVIT SOM EN SNØ, Jan Troell 2001

Så vit som en snö. Regi: Jan Troell, Danmark/Sverige, 2001. Manus: Jimmy Karlsson, Karl-Erik Olsson-Snogerod og Jan Troell. Foto: Mischa Gavrjusjov og Jan Troell. Musikk: Magnus Dahlberg. Medv: Amanda Ooms, Richard Wolff, Bjørn Granath, Stina Ekblad, Shanti Roney m.fl.. Svensk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 34 min. Så hvit som en snø Etter å ha laget både spillefilm og dokumentarfilm om ballongflygeren Salomon August Andrée (se egen omtale av Ingeniør Andrées luftferd), var Jan Troell i 2001 klar med nok en film om en historisk flygende svenske. Hovedpersonen i Så hvit som en snø er Elsa Andersson, den første kvinnelige piloten og fallskjermhopperen i Sverige. Troells forkjærlighet for store personligheter og sterke kvinnelige karakterer er mer enn tydelig i hans filmografi, det samme er hans forkjærlighet for tiden rundt forrige århundreskifte. Elsa Andersson vokser opp på en bondegård i Skåne og blir fra tidlig alder forespeilet en fremtid som bondefrue på en av de nærliggende gårdene. Men den rebelske unge damen trosser sin families ønsker og begynner som elev ved flypioneren Enoch Thulins flyskole i en alder av 21 år. Her møter hun medeleven Erik som hun forelsker seg i, og som Elsas liv forøvrig blir dette en kort og spektakulær affære. Etter å ha blitt den første kvinnen i Sverige med flysertifikat, bestemmer hun seg like godt for å bli landets første kvinnelige fallskjermhopper. Jan Troell har lang erfaring og betraktelig ekspertise hva gjelder å skildre forgangne tider. Som i mange av sine filmer gjør han også her sin del av fotografjobben, og hans stø hånd er mer enn tydelig i filmens mange visuelt vakre komposisjoner. Nevnes må også Amanda Ooms i hovedrollen som Elsa, som gjennom Troells regi får et helt særegent uttrykk. Aksel Kielland
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.