Film

Film: NYBYGGERNE, Jan Troell 1971

Nybyggarna. Regi: Jan Troell, Sverige, 1972. Manus: Jan Troell og Bengt Forslund, etter Vilhelm Mobergs roman. Foto: Jan Troell. Musikk: Bengt Ernryd og Georg Oddner. Medv: Max von Sydow, Liv Ullmann, Hans Alfredson, Eddie Axberg, Monica Zetterlund, Allan Edwall m.fl.. Svensk og engelsk tale, utekstet. 35mm, farger, 3 t 23 min. Nybyggerne Nybyggerne er andre og siste del av forfatter Vilhelm Moberg og filmskaper Jan Troells saga om svensk utvandring til USA på midten av 1800-tallet. Filmen er naturlig nok uløselig knyttet til Utvandrerne (se egen omtale), og de to blir gjerne oppfattet som én film, selv om de også fungerer hver for seg. I Nybyggerne ankommer de svenske utvandrerne fra første film USA, og de har en lang vei til Minnesota hvor de venter å finne andre svensker. Ekteparet Kristina og Karl-Oskar, i Liv Ullmann og Max von Sydows skikkelser, er fremdeles filmens hovedfokus. De slår seg ned, bygger hus og får flere barn. Kristina lengter voldsomt hjem til gamlelandet, mens Karl-Oskar ikke angrer noe på deres avgjørelse om å forlate sitt fødested, vel vitende om at de aldri ville få se det igjen. Mange har påpekt at Vilhelm Mobergs litterære forelegg, for øvrig utvilsomt en av Sveriges største forfattere, har gjort det enkelt for Jan Troell å lage Nybyggerne og Utvandrerne. Rett nok er store deler av Mobergs flotte dialoger overført direkte til filmene, men det er virkelig Troells fortjeneste at han har funnet et filmatsik uttrykk som komplementerer Mobergs litterære form. Som språket er filmene spartanske, intime og jordnære, men med et bakteppe og en historie like storslått og episk som hvilken som helst grandios Hollywood-produksjon. Det er en besnærende miks av det lille og det store, det lykkelige og det tragiske og på mer enn én måte Europa og USA. sw
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.