Film

Film: INGENIØR ANDRÈES LUFTFERD, Jan Troell 1983

Ingenjör Andrées luftfärd. Regi: Jan Troell, Danmark/Sverige, 1983. Manus: Geord Oddner, Ian Rakoff, Klaus Rifbjerg og Jan Troell. Foto: Jan Troell. Musikk: Carl-Axel Dominique og Hans-Erik Philip. Medv: Max von Sydow, Sverre Anker Ousdal, Göran Stangertz, Eva von Hanno, Lotta Larsson, Cornelis Vreeswijk m.fl. Svensk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 25 min. Ingeniør Andrées luftferd Historisk sett har de andre skandinaviske landene hatt lite å stille opp med mot Norge hva angår polarhelter. Men det betyr ikke at de aldri forsøkte. Salomon August Andrée er en av de mest markante skikkelsene i svensk polarhistorie, og hans forsøk på å nå Nordpolen i hydrogenballong danner utgangspunktet for Jan Troells åttende spillefilm. Den 11. juli 1897 tar hydrogenballongen "Örnen" av fra Danskøya på Svalbard. Ombord finnes Andrée og hans to unge følgesvenner Nils Strindberg og Knut Frænkel. Planen er ved hjelp av ingeniørens eksperimentelle taumanøvreringsteknikk å la vinden blåse ballongen hele veien til Nordpolen. Ingeniør Andrées luftfärd er basert på Per Olof Sundmans bok ved samme navn. Forfatter Sundman er svært kritisk til ingeniøren, og tegner et bilde av Andrée som en udugelig og egoistisk mann som med viten og vilje risikerer sine følgesvenners liv som en del av et oppdrag han allerede i utgangspunktet vet er umulig. Med Max von Sydow i rollen som den egenrådige ingeniøren, og Sverre Anker Ousdal og Göran Stangertz som henholdsvis Frænkel og Strindberg, er Ingenjör Andrées luftfärd en bunnsolid skandinavisk samproduksjon lagt til en av de mest spennende epokene i landenes felles historie. Det er en beretning om stormannsgalskap, nasjonalistiske agendaer og tumultuøse sosial omveltninger. Ingeniør Andrées luftferd ble nominert til Oscar for beste utenlandske film i 1983, og i 1998 vendte Troell tilbake til den fascinerende historien med dokumentarfilmen En frusen dröm. Aksel Kielland
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.