Film

Film: HER HAR DU DITT LIV, Jan Troell 1966

Här har du ditt liv. Regi: Jan Troell, Sverige, 1966. Manus: Jan Troell og Bengt Forslund, etter Eyvind Johnsons roman. Musikk: Erik Nordgren. Medv: Eddie Axberg, Gudrun Brost, Bo Wahlström, Ulla Akselson, Holger Löwenadler, Allan Edwall, Max von Sydow m.fl. Svensk tale, utekstet. 35mm, farger, 2 t 30 min. Her har du ditt liv Her har du ditt liv, Jan Troells mesterlige spillefilmdebut fra 1966, er basert på Eivind Johnsons romansyklus om Olof (utgitt 1934-37). Manuskriptet bygger på første halvdel av "Romanen om Olof" som spenner over tidsrommet 1914 til 1918. Vi møter den 14 år gamle Olof i 1914 i det han bestemmer seg for å dra fra sitt hjemsted i Norrbotten for å finne seg arbeid. Olof, som "visste at hans liv inte skulle bli som deras..." begynner som tømmerfløyter, er innom et teglverk, et sagbruk, en kino, et tivoli og ender til slutt som jernbanemekaniker. Her har du ditt liv er en slags tilblivelseshistorie hvor vi følger Olof på hans ferd mot identitet og sosial bevissthet. Han plukker opp litt her, litt der og prøver å finne noe som kan gi livet mening. Samtidig leser han alt fra "Odysseen" til "Das Kapital" og blir en reflektert ung mann. Filmen beskriver den sosiale situasjonen i Norrbotten på 1910-tallet på en svært frodig og levende måte. Utgangspunktet er den faktiske historiske konteksten, men med en svak grad av romantisering bades det hele i et lettere nostalgisk lys, uten at det blir ubehagelig sentimentalt av den grunn. Dette oppsiktsvekkende veldreide debutarbeidet til Troell førte faktisk til at forsiktige stemmer omtalte ham som "Skånes Fellini". Han står selv for regi, foto, manus og klipp og gjør det hele med en overraskende stilsikker hånd. CiO/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.