Film

Film: Dommen, regi Sidney Lumet 1982

The Verdict. Regi: Sidney Lumet, USA, 1982. Manus: David Mamet, basert på Barry Reeds roman. Foto: Andrzej Bartkowiak. Musikk: Johnny Mandel. Medv: Paul Newman, Charlotte Rampling, Jack Warden, Milo O'Shea m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 9 min. Dommen Dommen blir ofte sett på som Lumets siste virkelig gode film. Den er som et sjeldent velsmurt maskineri, der skuespillere, dialog og plott samspiller i perfekt harmoni. Her er ikke store fakter eller eksperimentelle grep. Filmens rammer er vel definerte, men så er da også Lumet best når han får en avgrensning og en setup å forholde seg til. Karakterer og spenning bygges opp møysommelig og ettertenksomt, og det på en måte som virker både kalkulert og friskt på samme tid. Kort sagt, Dommen går som en klokke. I Dommen er Lumet tilbake på trygg grunn, i rettssalen hvor han startet sin filmkarriere 25 år tidligere. Scenene fra rettssalen er nydelig økonomisk realisert, og som nært sagt normalt er haler Sidney Lumet fantastiske prestasjoner ut av samtlige skuespillere. At Paul Newman fikk Oscar for sin rolle i The Color of Money (1986) og ikke i Dommen kan synes underlig, men møter man konkurranse fra selveste Gandhi er det lite man kan gjøre. Her eksellerer Newman virkelig som alkoholisert advokat på tomgang som får en siste-sjanse-sak i hendene. Dommen er både en flott karakterstudie og en fengslende historie, der David Mamets manus hever den over den gjengse rettssalfilmen. sw
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.