Film

Film: Waltz with Bashir, regi Ari Filman, Israel 2008

Waltz With Bashir. Regi: Ari Filman, Israel, 2008. . Hebraisk tale, norske undertekster, 1 t 30 min. Waltz With Bashir Gullpalmenominerte Waltz with Bashir er en fortelling om israelske krigstraumer som befinner seg i grenselandet mellom dokumentar og narrativ spillefilm. Fortalt fra personlig perspektiv får vi innblikk i en av nyere tids største tragedier: massakrene i flyktningeleirene Sabara og Shatila i 1982. Filmen følger en tegnet versjon av regissør Ari Folman som etter et møte med en gammel krigskamerat innser at han har fortrengt alle opplevelsene han hadde som soldat i Libanon. Han bestemmer seg for oppsøke de han tjenestegjorde med for å finne ut sannheten om sin egen fortid. For en film som belyser Midtøsten-konflikten gjennom en subjektiv linse, er det overraskende hvor balansert og ubombastisk Waltz With Bashir er. Med unntak av to personer som ville forbli anonyme er alle stemmene vi hører i filmen fra intervjuer Ari Folman har foretatt med sine virkelige medsoldater. Intervjuobjektenes egne digresjoner og øyeblikk med galgenhumor gir ikke bare avbrekk i de brutale krigsskildringene, men gir oss et levende bilde av hvordan det var å være ung israelsk vernepliktig på 1980-tallet. Filmskaperne har brukt en rekke forskjellige animasjonsprosesser. Videoopptak ble brukt som visuell referanse for alle intervjuscene i filmen. Bakgrunnene er detaljerte og realistiske, karakterenes ansiktsutrykk og bevegelser er forenklede og omriss og skyggelegging er aksentuert. Waltz With Bashir har både Flash-animasjon, tradisjonell håndtegnet 2D, og 3D-modelert animasjon. Dette gir et variert og brokete uttrykk, som både skaper en enorm kontrast mellom forskjellige scener og hjelper publikum å forstå tidshoppene mellom flashback og nåtid. Etter hvert som Folman graver dypere ned i mysteriet kommer minnene fra ungdomstiden tilbake, sammen med surrealistiske bilder av hendelser han ikke riktig vet om har skjedd. Hallusinatoriske scener fletter seg inn i stridshandlingene, noen vakre, andre marerittaktige. Resultatet er en av de mest enestående animasjonfilmer noensinne. Ari Folman Ari Folman er født i Haifa, Israel 1962. Etter å ha tjenestegjort to år i det israelske forsvaret begynte han sin karriere i film som manusforfatter, regissør og filmmusikkomponist. Waltz With Bashir er hans fjerde film som regissør og hans første animasjonsfilm.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.