Film

Film: Nausicaâ. Prinsessen fra vindens dal, regi Hayao Miyazaki, Japan, 1984

Nausicaä - prinsessen av vindens dal. Regi: Hayao Miyazaki, Japan, 1984. . Japansk tale, norske undertekster, 1t 15 min. Nausicaä - prinsessen av vindens dal Tusenvis av år etter den industrielle sivilisasjons kollaps i en krig som har ødelagt store deler av jorda har en liten folkegruppe klart å klore seg fast til livet. Ved utkanten av en enorm forurenset jungel bebodd av gigantiske insekter bor Nausicaä, prinsessen av det lille riket Vindens dal. Den fredelige tilværelse blir brått brutt når dalen blir invadert av en gjeng krigere som hensynsløst farer fram uten å forstå det viktige båndet mellom menneskene og skogen. Nausicaä er villig til å ofre alt for å bevare balansen i naturen. Nausicaä er Miyazakis første film basert på eget manus. Den ble laget i 1984 sammen med hans faste samarbeidspartnere: animatøren Isao Takahata, produsenten Toshio Suzuki og komponisten Joe Hisaishi. Disse var alle med på å grunnlegge det legendariske Studio Ghibli, skaperne av filmer som Prinesse Mononoke (1997) og Chihiro og heksene (2001). Det er derfor ingen overraskelse at denne filmen allerede da maner frem en levende og troverdig verden som kun befinner seg et par lette hopp unna vår egen, en spennende blanding av middelalder-Europa og et futuristisk postapokalyptisk samfunn. Dette samfunnet strever med mange av de samme dilemmaer vi møter i dag, og det var i denne filmen Miyazaki begynte sin utforsking av temaene som skulle følge ham resten av karrieren. Miljøbevist ideologi, en modig og medfølende ung heltinne, spennende flygemaskiner og historier med solide mellommenneskelige forhold. Nausicaä er en magisk og spennende film som i dag er elsket av barn over hele verden. Filmen kan på mange måter sammenlignes med eventyrfortellingene i Walt Disneys animerte spillefilmer, men filmen har også krevende underliggende tema som gir voksne en tilfredsstillende kino-opplevelse. Akkurat som Prinsesse Mononoke har ikke Miyazaki en nedlatende tone - han legger fram komplekse argument uten å legge klare skiller mellom godt og ondt, frihet og ansvar, menneske og natur. Nausicaä fikk ikke premiere i Norge da den ble laget. BAF er stolte av å kunne vise den for første gang på kino i Bergen, og den i japanske orginalversjonen. Hayao Miyazaki Hayao Miyazaki er en japansk filmregissør, animatør og tegneserieskaper og er en av verdens aller fremste innen animasjonsfilm. Han begynte å arbeide med tegnefilm allerede i 1963 og er i dag leder av animasjonsfilmstudioet Studio Ghibli.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.