Film

Film:Lerker på en tråd, regi Jirí Menzel, Tsjekkoslovakia 1969

Skrivánci na niti. Regi: Jirí Menzel, Tsjekkoslovakia, 1969. Manus: Jirí Menzel, etter en roman av Bohumil Hrabal. Foto: Jaromír Sofr. Musikk: Jirí Sust. Medv: Rudolf Hrusínsky, Vaclav Neckar, Vlastimil Brodský, Leos Sucharipa, Jitka Zelenohorska m.fl. Tsjekkisk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 36 min. Lerker på en tråd På et statlig smelteverk i Tsjekkoslovakia "omskoleres" medlemmer av borgerskapet og andre fremmedelementer til å anta sin plass i kommunistenes nye samfunnsordning. I skapelsen av det nye, kommunistiske mennesket skal ethvert snev av borgerlighet skrelles vekk, koste hva det koste vil. Problemet er bare at sovjeterne og deres forbundsfeller hadde en lei tendens til å sette likhetstegn mellom 'borgerlig' og 'menneskelig' - og det menneskelige elementet har historisk sett vist seg å være heller gjenstridig. Lerker på en tråd skildrer på metaforisk vis de mange absurde konsekvensene av det tsjekkoslovakiske kommunistregimets omstruktureringsgrep. Særlig subtilt er det ikke, og filmen ble da også beslaglagt og forbudt vist da den stod ferdig i 1969. Det var først i 1990 – symbolsk nok på filmfestivalen i Berlin, en by som året før hadde vært gjenstand for visse betydningsfulle infrastrukturelle endringer – at filmen ble vist for et større publikum. Nå er innslag av fordekt regimekritikk naturligvis ikke i seg selv et kvalitetskriterium; og Lerker på en tråds fremste kvaliteter er da også først og fremst Menzels karakteristiske lette og elegante stil i behandlingen av et alvorlig tema. ak
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.