Film

Film: Tog under oppsikt, regi Jirí Menzel, Tsjekkoslovakia 1966

Ostre sledované vlaky. Regi: Jirí Menzel, Tsjekkoslovakia, 1966. Manus: Jirí Menzel og Bohumil Hrabel, etter en roman av Bohumil Hrabal. Foto: Jaromir Sofr. Musikk: Jirí Pavlik. Medv: Václav Neckár, Jitka Bendová, Vladimir Valenta, Josef Somr, Jirí¬ Menzel m.fl. Tsjekkisk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 32 min. Tog under oppsikt Det er få regissører forunt å debutere på samme måte som Jirí Menzel. Ikke bare var Tog under oppsikt en solid suksess i hjemlandet, den gikk også hen og vant Oscar for beste utenlandske film i 1967. Denne sjarmerende, morsomme og lettere absurde lille perlen av en film, regnes som den store filmen fra den tsjekkiske nye bølgen på 1960-tallet - og som en av de største tsjekkiske klassikerne overhodet. Skjønt tsjekkisk og tsjekkisk, i nyere tid – altså etter at Tsjekkoslovakia ble delt – har både tsjekkerne og slovakerne gjort krav på filmen, med mer eller mindre holdbare resonnementer. Handlingen utspiller seg under andre verdenskrig. Unge Milos blir sendt avgårde til en avsidesliggende togstasjon i Böhmen, hvor han stort sett tilbringer dagene ubesværet av krigen så vel som tyskerne. Snarere er det voksenlivets hverdagslige viderverdigheter han må bryne seg på; blant annet får han smake på erotikk for første gang. Og en mer smakfullt utført utforskning av gryende seksualitet enn stemplingsscenen i denne filmen skal man lete lenge etter.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.