Film

Film: Motforestilling, regi Erik Løchen, Norge 1972

Motforestilling. Regi: Erik Løchen, Norge, 1972. Manus: Erik Løchen. Foto: Knut Gløersen. Musikk: Erik Løchen. Medv: Espen Skjønberg, Per Theodor Haugen, Knut Husebø, Anne Marie Ottersen, Kari Rasmussen m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 37 min. Motforestilling Motforestilling er en film om en filmregissør som lager film og om skuespillerne som er med i filmen. Handlingen beveger seg over flere plan: selve filminnspillingen, filmen som blir spilt inn og kjærlighetsforholdet mellom to av skuespillerne. De tre nivåene er vevd sammen uten klare overganger, der det som skjer på ett plan gjerne kan få konsekvenser på et annet. I et fragmentert filmspråk, og med utgangspunkt i tema som NATO, Overvåkningspolitiet og forholdet til stormaktene, stiller Løchen ambisiøse spørsmål om hva virkelighet er og hva film er. Jean-Luc Godard sa en gang at en film skal ha en begynnelse, et midtparti og en slutt, men ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. Motforestilling er dette utsagnets ytterste konsekvens. Kinofilmer består nemlig vanligvis av 5-6 akter som avspilles i rekkefølgen 1,2,3 og så videre. Motforestilling består av 5 akter, men det er ikke noen kronologi mellom aktene. Løchen mente at aktsammensetningen ikke behøvde å være satt og at man kunne se filmen i den rekkefølgen man selv ønsket. Dermed åpner det seg et utall av kombinasjoner, og filmens fremtredelse ligger dermed i hendene på filmmaskinisten. Et enkelt regnestykke skulle gi oss nærmere bestemt 120 forskjellige muligheter å se filmen på. Vi viser filmen to ganger på Cinemateket og i to ulike kombinasjoner: Først slik den ble vist på premieren, og dernest slik Løchen foretrakk den senere i livet (se artikkel om Løchen). sw
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.