Film

Film: Min lille landsby, regi Jirí Menzel, Tsjekkoslovakia 1985

Vesnicko má stredisková. Regi: Jirí Menzel, Tsjekkoslovakia, 1985. Manus: Zdenek Sverák. Foto: Jaromír Sofr. Musikk: Jirí Sust. Medv: János Bán, Marian Labuda, Rudolf HruSínský, Petr Cepek m.fl. Tjekkisk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 1 t 40 min. Min lille landsby Pavek kjører lastebil på en kollektivisert gård. I årevis har han måtte holde ut med den slitsomme kollegaen Otik, landsbyidioten. Men selv om han til stadighet truer med å kreve en ny arbeidsfelle, har Pavek stort sett resignert. En dag sørger omstendigheter og en korrupt byråkrat for at klossmajoren blir forflyttet til Praha, og etter hvert blir det klart at Otik hele tiden har vært selve bindemiddelet i det lille samfunnet. Dermed står intet mindre enn skjebnen til en liten tjekkisk landsby på spill når Pavek starter sin odyssé til Praha for å hente Otik. Hvordan vil det gå med landsbylegen som støtt og stadig kræsjer bilen sin når han distraheres av pittoreske naturscener; gutten som er forelsket i søsterens lærerinne; og kvinnen, hennes elsker, og hennes mistenksomme ektemann? Historiens viktigste drivkraft er forholdet mellom Pavek og Otik. János Bán som spiller Otik er ungarer og snakket angivelig begrenset tjekkisk, hvilket bare styrke inntrykket av Otik som fåmælt og forvirret, i kontrast til Paveks pratsomme og overbærende karakter. Filmen var usedvanlig populær i sitt hjemland, og selv om den ikke ble en like stor suksess internasjonalt, ble den i 1986 nominert til Oscar for beste fremmedspråkelige film. Cornelia Albrektsen
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.