Film

Film: Alle vil elske Maria, regi Jirí Menzel, Tsjekkoslovakia 1981

Postriziny. Regi: Jirí Menzel, Tsjekkoslovakia, 1981. Manus: Jirí Menzel og Bohumil Hrabal, basert på en roman av Hrabal. Foto: Jaromír Sofr. Musikk: Jirí Sust. Medv: Magda Vasaryova, Jiri Schmitzer, Jaromir Hanzlik, Rudolf Hrusinsky m.fl. Tjekkisk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 40 min. Alle vil elske Maria Alle vil elske Maria er det tredje samarbeidet mellom Jirí Menzel og forfatteren Bohumil Hrabal. Filmen er langt på vei en trofast tolkning av Hrabals roman, men Menzel valgte med hell å forlate bokens kvinnelige fortellerstemme til fordel for filmens tredjepersonsperspektiv. Alle vil elske Maria er historien om Hrabals fødsel, om hans vakre mor, hans far bryggeren, og en hel del tjekkiske ablegøyer. Bryggeren Francin er lykkelig gift med Maryska, som alle, til Francins store forargelse, blir forelsket i. Ting blir ikke enklere når Francins bror kommer på besøk og det oppstår søt musikk mellom ham og Maryska. Når alt ser som mørkest ut vrikker konen heldigvis foten, hvorpå Francin utpeker seg selv til sykepleier. Filmen er like mye et bilde på tidsånden i perioden den er lagt til som av karakterene den skildrer. Den enkle kjernehistorien er omkranset av en teknologisk fremgang som menneskeliggjør karakterene i deres forsøk på å holde følge med den. Filmen er lagt til begynnelsen av forrige århundre; elektrisitetens og bilens spede barndom, men også, til Francins fortvilelse, en tid preget av kortere skjørt og korte frisyrer for kvinner. Når Maryska klipper sine blonde lokker er det et lite, men sentralt ledd av en utvikling som Francin ikke makter å kontrollere. Alle vil elske Maria regnes i større grad enn noen annen Menzel-film for å være en utpreget tsjekkisk affære, men ble likevel belønnet med juryprisen i Venezia i 1981. Cornelia Albrektsen
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.