Film

Film: Basquiat, regi Julian Schnabel, USA 1996

Basquiat. Regi: Julian Schnabel, USA, 1996. Manus: Julian Schnabel. Foto: Ron Fortunato. Musikk: John Cale og Julian Schnabel. Medv: Jeffrey Wright, David Bowie, Dennis Hopper, Christopher Walken, Gary Oldman, Michael Wincott, Elina Löwnsohn, Benicio del Torro, Courtney Love, Willem Dafoe m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 47 min. Basquiat Jean-Michel Basquiat ble kjent i New York som 18-åring etter å ha laget graffiti på nedre Manhattan med signaturen SAMO. På 1980-tallet ble han en del av New Yorks levende kunstmiljø og var blant annet Andy Warhols siste protege før Warhol døde i 1987. Basquiat stilte ut sammen med blant andre Keith Haring og Barbara Kruger, og ble senere en del av den såkalte neo-ekspresjonismen som slo igjennom i tiårets første halvdel. Regissør Julian Schnabel var selv en del av denne bølgen sammen med David Salle, Francesco Clemente, Enzo Cucchi og Basquiat, med flere. Rundt Jeffrey Wrights sterke hovedrolleprestasjon som Basquiat dukker det opp et veritabelt stjernelag av trendy skuespillere, i større og mindre roller. David Bowie er selvsagt iøyenfallende som Warhol, men merk også den særdeles dyktige Michael Wincott, i rollen som Rene Ricard. Basquiat døde i 1988 som følge av et langvarig heroinmisbruk. Det ble sagt at hans depresjon og misbruk eskalerte kraftig etter Warhols død, og han levde altså ikke mer enn halvannet år lenger enn den legendariske popkunstneren. Som de fleste av Warhols profesjonelle og personlige relasjoner hadde også dette forholdet preg av utnyttelse fra Warhols side, men det var utvilsomt et fruktbart samarbeid for begge kunstnerne. Basquiat gjorde suksess i sin samtid, og i dag går bildene hans for flere millioner dollar. Svein Inge Sæther (CiT)/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.