Film

Film: The Last Detail, regi Hal Ashby, USA 1973

The Last Detail. Regi: Hal Ashby, USA, 1973. Manus: Robert Towne, etter Darryl Ponicsans roman. Foto: Michael Chapman. Musikk: Johnny Mandel. Medv: Jack Nicholson, Otis Young, Randy Quaid, Clifton James, Carol Kane m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 44 min. The Last Detail "No *#@!!* Navy's going to give some poor *!!@ kid eight years in the #@!* brig without me taking him out for the time of his *#@!!* life." Dette var i sin tid faktisk The Last Detail sin tagline for promoteringsbruk. Den setter en passende tone for filmen, for The Last Detail er så grov i språket at Colombia først nektet å lansere den i USA, før Nicholson fikk prisen for beste mannlige hovedrolle i Cannes for sin fabelaktige innsats. Vi følger de to marinegastene "Bad-Ass" Buddusky og "Mule" Mulhall som får i oppdrag å eskortere 18-åringen Meadows til et militærfengsel. Der skal han sone åtte år for å ha stjålet 40 dollar fra generalens kone sin veldedighetskasse. Meadows skal tas for å stautere et eksempel, og alle vet det. The Last Detail er en brautende og slibrig marinefilm, men gjett hva, den er også en bitter, svært morsom og rørende antimarinefilm. Delvis buddyfilm og delvis vindskeiv sosialrealisme, med Jack Nicholson i en av rollene som definerte mange av hans senere rebellske karakterer, er The Last Detail en roadmovie med baller nok til å ytre en sannhet som er lite formulert i film: Mange marinegaster, eller andre militært ansatte for den saks skyld, har ikke gjort yrkesmilitære av seg fordi det er deres kall og store mål i livet. De er der fordi de ikke fant noe bedre og heller ikke har interesse av å prøve. Marinen angår dem i liten grad, og deres interesser, bestående av alkohol, slåssing og horer, angår ikke marinen. sw
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.