Film

Film: Ravnene, regi Carlos Saura 1976

Cría cuervos. Regi: Carlos Saura, Spania, 1976. Manus: Carlos Saura. Foto: Teodoro Escamilla. Musikk: Federico Mompou. Medv: Ana Torrent, Geraldine Chaplin, Mónica Randall, Florinda Chico, Héctor Alterio m.fl. Spansk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 1 t 47 min. Ravnene Ravnene er av mange ansett som en av Carlos Sauras beste filmer, og var også den første som han skrev helt på egen hånd. Filmen starter med en mor som grer håret til sin lille datter. Vi forstår snart at scenen bare er et minne: Moren er død for lenge siden, nylig døde også far, og den niårige Ana og hennes to søstre bor nå hos en tante. Tanten er velmenende, men autoritær. Ana hater henne stadig mer, og minnene og fantasiene om foreldrene blir stadig mer påtrengende. Fantasiverdenen er for henne vel så viktig som den virkelige. Historien fortelles sømløst på flere plan: av den unge Ana, av Ana som voksen og av Anas avdøde mor. De to siste spilles begge av Geraldine Chaplin. Ser den voksne Ana seg selv som et speilbilde av moren? Eller har hun formet minnene om moren i sitt eget bilde? I et intervju om filmen sa regissøren at han ikke oppfattet barndommen som den lykkelige, bekymringsløse tiden den gjerne framstilles som, og dette gjentas av Ana i filmen. Aldri lurer så mange navnløse farer som når man er barn. Den knugende barndommen blir et bilde på Francos Spania – den autoritære faren jobber for Francos regime, den gamle bestemoren har helt stengt verden ute og drømmer tilbake til fortiden (det frie Spania), og tanten er autoritetstro og gjør sitt beste under de begrensede forholdene. Barna representerer mulighetene for en ny og friere tid (Franco lå for døden under innspillingen). Birgitte Rustad Wegener (CiO)/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.