Film

Film: Carmen, regi Carlos Saura 1983

Carmen. Regi: Carlos Saura, Spania, 1983. Manus: Carlos Saura og Antonio Gades. Foto: Teodoro Escamilla. Musikk: Paco de Lucía og Georges Bizet. Medv: Antonio Gades, Laura Del Sol, Paco de Lucía, Cristina Hoyos, Juan Antonio Jiménez m.fl. Spansk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 41 min. Carmen Det overrasket mange at Carlos Saura, kjent for sine diskrete samfunnskritiske filmer, valgte å gjøre en fri adaptasjon av Bizets opera. Der hans tidligere filmer var preget av subtile underdrivelser, ofte for å kunne omgå statlig sensur, var Carmen preget av eksplosive dansenumre og et høyt temperert kjærlighetsforhold. Det var som om det nye, demokratiske Spania også hadde frigjort Sauras kunstneriske temperament. Mange cinefile var sjokkerte, og Saura ble anklaget for å skape innbydende, turistifisert Spania-reklame, en kritikk som virker like urimelig i dag. For selv om reklameeffekten ble formidabel og førte til en voksende interesse for flamenco-kulturen, så er Sauras Carmen på ingen måte noen turistplakat a la Song of Norway (1970). Vi møter Antonio Gades som koreografen som skal sette opp en danseversjon av Bizets opera. Han gir hovedrollen til en ung danserinne, spilt av Laura del Sol, som han etter hvert begynner å nære sterke følelser for. Dansenumrene forvandler seg snart til seksuelle tilnærmelser og de lidenskaplige slåsskampene fra Bizets opera finner sitt motstykke i voldsomme, men stringente dansenumre. Det er som om hele Bizets drama utspiller seg på dansegolvet. Både Gades og Laura del Sol er glitrende, og rollene gjorde dem til internasjonale stjerner utenfor flamenco-entusiastenes rekker. CiO/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.