Film

Film:FEST I BYEN, Tati Frankrike 1949

Jour de fête. Regi: Jacques Tati, Frankrike, 1949. Manus: Jacques Tati og Henri Marquet. Foto: Jacques Mercanton og Jacques Sauvageot. Musikk: Jean Yatove. Medv: Jacques Tati, Guy Decomble, Paul Frankeur, Santa Relli, Maine Vallee, Roger Rafal m.fl. Fransk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 19 min. Fest i byen Det er fest i den lille provinsbyen hvor altfor lite skjer. Endelig er det tid for det årlige tivolibesøket! Byboerne strømmer til, klare for å oppleve litt spas og spenning nå da de har sjansen. François, det lokale postbudet, er selvsagt til stede: Offer for mang en spøk, men lykkelig uvitende i de fleste av tilfellene. En av de mange attraksjonene er det François tror er en opplysningsfilm om det forbløffende moderne og effektive amerikanske postverket. François lar seg overmåte inspirere og beslutter å overføre noe av det han har lært til sin egen arbeidshverdag. Jacques Tati etablerer et enkelt utgangspunkt og vrir det dit han liker det best: ut i det absurde. "Enhver Tati-film markerer på en og samme tid: [a] et punkt i Jacques Tatis livsverk; [b] et punkt i det franske samfunns og fransk films historie; [c] et punkt i filmhistorien." – Serge Daney, "La rampe". Fest i byen er Tatis spillefilmdebut. To år før spillefilmdebuten regisserte han kortfilmen L"École des facteurs (1947) hvor det samme klumsete postbudet drømmer om å være det raskeste postbudet i hele landet. Mange av situasjonene og sketsjene som oppstår i kortfilmen blir gjenbrukt i Fest i byen, men som med alt av Tati skader det aldri med et gjensyn og situasjonene blir bare morsommere n-te gang man oppsøker dem. Hege Jaer (Cio)/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.