Film

Film: GENERALEN - stumfilmkomediens monumentale mesterverk. Keaton/Bruckman 1926

The General [Dagens helt]. Regi: Buster Keaton og Clyde Bruckman, USA, 1926. Manus: Buster Keaton og Clyde Bruckman, etter en bok av William Pittenger. Foto: Bert Haines og J. Devereaux Jennings. Musikk: Joe Hisaishi (komponert i 2003), fremført av Tokyo Filharmoniske orkester. Medv: Buster Keaton, Marion Mack, Charles Smith, Frederick Vroom, Joe Keaton m.fl. Norske mellomtekster. 35mm, s/hv, stum, 1 t 20 min. Generalen Generalen er basert på en sann historie fra den amerikanske borgerkrigen. I 1862 stjal nordstatsagenter et tog langt bak fiendens linjer. Planen var at de skulle brenne alle broer og ødelegge kommunikasjonslinjer etter seg på ferden tilbake til nord. De ble imidlertid innhentet av personellet på toget de stjal og stoppet. Keaton gjorde en viktig forandring fra boken; ved å rette fokuset mot den frastjålne lokfører, fikk helten muligheten til å vinne – fundamentalt for enhver komedie. Keaton søkte å gi et optimalt autentisk bilde av perioden. På grunnlag av Matthew Bradys fotografier gjenskapte han perioden ned til minste detalj. Byer ble bygget fra grunnen av, kostymer, rekvisitter og scenografi generelt ble laget for å gi det riktige tidsbildet. Dyrest ble scenen der han lot bygge en jernbanebro, for så å la det ene av hans to originale 1860-lokomotiv styrte i elva da broen kollapset. Dette er det desidert dyreste og mest spektakulære enkeltopptaket i hele stumfilmperioden. I form og formidling finnes ikke Generalens like innenfor komediegenren. Den dramatiske handlingen og komikken er så til de grader flettet sammen at man aldri føler historien som et påskudd for komikk, eller at gagsene er påklistret historien. Keatons unike iscenesettelsestalent kommer virkelig til uttrykk her, og det er ikke rart at filmen regnes blant filmens fremste mesterverk gjennom tidene. olep
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.