Film

Film:LEGENDEN OM PAUL OG PAULA - Heiner Carow 1973

Die Legende von Paul und Paula. Regi: Heiner Carow, Øst-Tyskland, 1973. Manus: Heiner Carow og Ulrich Plenzdorf. Foto: Jürgen Brauer. Musikk: Peter Gotthardt. Medv: Angelica Domröse, Winfried Glatzeder, Heidemarie Wenzel, Fred Delmare m.fl. Tysk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 1 t 45 min. Legenden om Paul og Paula Det kan være vanskelig å forstå hvordan Legenden om Paul og Paula lyktes i å bli satt opp på kino i DDR. Hele filmen er gjennomsyret av en lite kommunistisk frihetstrang og et ønske om å skape sin egen lykke. Vi som ikke har opplevd det systemet som denne filmen er et opprør mot, vil ha vansker med å lese mellom linjene kritikken av politikken som ble ført og menneskesynet regimet forfektet. Men vi skjønner en del. Legenden om Paul og Paula ble en stor suksess i DDR – og har et trofast publikum ennå. Det tok da heller ikke lang tid etter premieren før myndighetene ante uråd og mørkla filmen i pressen, før de etter hvert trakk filmen fra distribusjon. Filmen er, som de fleste andre massive publikumssuksesser, en enkel kjærlighetshistorie om hvor vanskelig det er å finne den rette. Paul og Paula bor tvers over gaten for hverandre og har begge vært uheldige i valget av partnere. Karrierebevisste Paul bor i et av disse nye betongmonstrene, mens den lidenskapelige Paula sliter i en gammel leiegård. En kveld møtes de på diskotek og legenden om disse to begynner. At begge har barn og Paul er gift kompliserer ting. Ut av denne enkle historien stiger det frem en gripende fortelling med både absurde og poetiske innslag. Som et innblikk i livet og i musikken i Øst-Berlin anno 1973 er den helt uunnværlig. Så sent som i 1998 ble en del av bredden til Rummelsburg-sjøen gitt navnet Paul-und-Paula-Ufer (der hvor en scene i filmen utspiller seg), noe som vitner om den status filmen fortsatt har for mange tyskere. Kjell Runar Jenssen (CiO)/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.