Film

Film: DIAL M FOR MURDER Regi: Alfred Hitchcock, USA, 1954

DIAL M FOR MURDER M står for mord, men også for mindfuck, i denne intrikate hvem-gjorde-det-thrilleren fra Hitchcocks hånd. Kritikere har en tendens til å verdsette hans teatralske, psykologiske melodrama mer enn de rene, nesten kliniske mordmysteriene hans. Dem om det. Dial M for Murder er pur suspense og bryr seg ikke mye med flatt føleri. Alfred Hitchcock var av dem som lot seg overtale, eller ble tvunget, av Warner til å lage tredimensjonal film. Etter selskapets braksuksess med House of Wax (se egen omtale) trodde man at 3D var fremtiden, men da Dial M for Murder ble lansert bare vel et år etterpå, var 3D-feberen allerede på nedtur. Egentlig var det et merkelig valg i utgangspunktet, å la Hitchcock filmatisere et kompakt mordmysterium i 3D, der lite hviler på det visuelt spektakulære. Likevel er det flott å se hvordan fotograf Robert Burks utnytter et tredimensjonalt format: Ingen store fakter, noen få og velplasserte gimmicks, og med bilder som er gjennomført komponert i dybden istedenfor i bredden. I vanlig todimensjonal film ser rett og slett Dial M for Murder underlig feilproporsjonert ut. Det er svært sjelden denne Hitchcock-filmen vises i sin opprinnelige form. Nettopp derfor gjør vi det, og så er vel en tredimensjonal Grace Kelly alene verdt pengene. sw
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.