Debatt

Studentersamfunnet: Blod og aske - heksejakt på norsk

Himmelen i Vardø ble romjulen 1620 farget rød av flammer, da ti kvinner bl e beskyldt, dømt og brent for hekseri. Dette var en av de grusomste hekseforfølgelsene Norge og sluttet ikke før i 166 Det som skilte saken fra andre hekseforfølgelser var innslag av diabolisme. Under rettsforhørene ble det lagt frem påstand om at kvinnene brukte sort magi til å lage storm og uvær. Et uvær som førte til at flere fiskere omkom på havet. I tillegg fortalte kvinnene oppsiktsvekkende historier om nattlige flygeturer til juleselskap på Lyderhorn utenfor Bergen. Et selskap hvor Satan i form av en sort hund bød på vin. Bergen var også åsted for bestialske forfølgelser. Presteenken Anne Pedersdatter ble i 1590 dømt for å lede trolldans på Fløyen. Pedersdatter skal ha deltatt i juleselskapet på Lyderhorn, og skulle, i likhet med Vardø kvinnene, ha planlagt storm på havet, men ble hindret av en hvit engel i siste øyeblikk. Hvordan fant forestillinger om djevelpakt (diabolisme) og heksesabbat veien til det ytterste nord? Er fortellinger fra Nord-Norge bygd på motiver hentet fra heksemiljøet i Bergen? I kveld vil Rune Blix Hagen se på hvordan forestillingen om djevelpakt og hekseprosesser kunne finne veien helt til det ytterste nord. Sted: Sardinen, USF Verftet. Dato: onsdag 14. november 2007 Klokkeslett: 19:15 Møteleder: Inge Amdal Halvorsen

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.