Film

Film: Ukjent soldat. Regi Edvin Laine, Finland 1955

Tuntematon sotilas. Regi: Edvin Laine, Finland, 1955. Manus: Juha Nevalainen, etter Väinö Linnas roman. Foto: Osmo Harkimo. Musikk: Jean Sibelius. Medv: Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo m.fl. Finsk tale, engelske undertekster. 35mm, s/hv, 2 t 53 min. Ukjent soldat Ukjent soldat ble laget mer enn ti år etter slutten av 2. verdenskrig i Finland, og er ikke bare en viktig finsk krigsfilm, men overraskende nok også den første. Temaet hadde tidligere kun tiltrukket seg militære farser, og Ukjent soldat fikk heller ingen umiddelbare etterfølgere hva gjaldt tema. Krigen var sannsynligvis for mye av et traume, for når Väinö Linna ga ut sitt litterære mesterverk i 1954, utløste det en avgjørende og følelsesladet tankeprosess. Edvin Laines filmversjon var på sin side et mektig bevis på hvor mye finsk film kunne prestere når inspirasjonen var genuin og delt av alle. Verket ble en umiddelbar klassiker for finsk film. Den ga et realistisk bilde av væpnet konflikt, og fungerte som et gruppeportrett av Finlands ’annen krig’ (1941-44) og dens menn. På rollelisten figurerte Finlands sterkeste skuespillere. Deres formidling av Linnas fornøyelige dialog har i ettertid oppnådd en slags mytisk udødelighet. Filmens rekkevidde er imponerende, fra krigens rolige øyeblikk, til en grusom kataklysme der mennesker og natur blir tilintetgjort. Den går fra en avslappende, improvisjonell atmosfære, til de mest ekstreme utrykkene av nevrose, frykt og psykose – et glimt inn i dødens modus operandi. I samtiden ble Ukjent soldat rangert blant historiens største krigsfilmer. Det er godt mulig at den fremdeles hører hjemme der. red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.