Film

Film: Mennesker i sommernatten. Regi Valentin Vaala, Finland 1948

Ihmiset suviyössä. Regi: Valentin Vaala, Finland, 1948. Manus: Lea Joutseno og Valentin Vaala, etter F.E. Sillanpääs roman. Foto: Eino Heino. Musikk: Taneli Kuusisto. Medv: Eila Pehkonen, Martti Katajisto, Emma Väänänen, Eero Roine m.fl. Finsk tale, engelske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 6 min. Mennesker i sommernatten Forfatteren Frans Eemil Sillanpää er en av Finlands mest kjente forfattere. I 1939 mottok han Nobels litteraturpris ”for sin dype forståelse for sitt lands bondekultur og den utsøkte måten han har portrettert deres levesett og deres forhold til naturen”. I 1934 ga han ut romanen ”Ihmiset suviyössä” som Mennesker i sommernatten er en bygget på. Som et stemningsstykke er Sillanpääs roman uovertruffen, og det er liten tvil om at filmen viderefører akkurat denne kvaliteten. Dette er et landemerke av en film i den finske filmhistorien - et visuelt dikt lagt til én enkelt lysende sommernatt på den finske landsbygden. Vi møter forskjellige karakterer, og forskjellige karakterer møter hverandre. Noen finner hverandre, mens andre blir forlatt. En mann i sin beste alder dør og hans kone må fortsette alene. Gammelt liv slutter og nytt begynner, som om livet var helt uten ende. Alt mens kveld blir til natt som til slutt blir til morgen - og solen skinner hele tiden. Mennesker i sommernatten er filmpoesi i ypperste klasse, og vi er stolte over å kunne vise den. red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.