Debatt

Markeringen av et dystert museum - Rote Arme Fraktion

Nobelprisvinner Elfriede Jelineks stykke Ulrike Maria Stuart settes i høst opp på Nationaltheatret. Temaet er Tysklands verste traume i etterkrigstiden: Rote Armee Fraktion. I år er det 30 år siden “den tyske høsten”, da den venstreekstreme Rote Armee Fraktion (RAF) herjet som verst. Terrororganisasjonen, også kjent som Baader-Meinhofbanden, oppstod i kjølvannet av studentopprøret på 1960-tallet. Under ledelse av Andreas Baader, Ulrike Meinhof og Gudrun Ensslin utførte de fra 1970- til 1990-tallet bankran, bombeattentater, bortførelser og henrettelser i Vest-Tyskland. Verst var høsten 1977. ”Den tyske høsten” markeres i år blant annet med oppsetningen av Elfriede Jelineks Ulrike Maria Stuart ved Nationaltheatret i Oslo under Samtidsfestivalen. Den norske oppsetningen regisseres av Melanie Mederlind. Elfride Jelinek har skreveten rekke romaner og teaterstykker og fikk i 2004 Nobelprisen i litteratur. I sitt siste stykke knytter hun RAFs historie til Friedrich Schillers Maria Stuart (1800) ved å trekke forbindelser mellom rivalinnene Ulrike Meinhof og Gudrun Ensslin med Tudortidens Maria Stuart og dronning Elisabeth. Ulrike Maria Stuart er hennes personlige kommentar til samtiden og til sentrale hendelser i tysk etterkrigshistorie. Stykket hadde urpremiere ved Thalia Theater i Hamburg i fjor høst. Historieprofessor Christhard Hoffmann vil i kveld gi en presentasjon av Rote Armee Fraktions voldelige historie. Tid og sted Sted: Sardinen, USF Verftet. Dato: onsdag 17. oktober 2007 Klokkeslett: 19:15 Møteleder: Per Mejlænder Brynning Innledere: Christhard Hoffmann - Professor i historie, UiB

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.