Film

Film: Mannen med den gyldne arm. Regi Otto Preminger, USA 1956

The Man with the Golden Arm. Regi: Otto Preminger, USA, 1956. Manus: Walter Newman og Lewis Meltzer, etter en roman av Nelson Algren. Foto: Sam Leavitt. Musikk: Elmer Bernstein. Medv: Frank Sinatra, Kim Novak, Eleanor Parker, Darren McGavin m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 59 min. Med Herfra til evigheten (1953) dro Frank Sinatra hjem en birolle-Oscar, og beviste samtidig at han kunne bære mer seriøse roller enn han til da hadde fått gjort. Flere tyngre dramatiske prestasjoner fulgte, og ingen av disse var tyngre enn rollen som Frankie i Mannen med den gylne arm. Sinatra gjør her sin livs prestasjon på film. Skuespillet er skarpt og rett på sak, og Sinatra, kjent for sin forfengelighet i privatlivet, satt en ny standard for uglamorøs. Hans troverdighet som heroinist som har falt utpå igjen er oppriktig slående, og dessuten svært overraskende hva gjelder en film fra 1956. Mannen med den gylne arm er også berømt for en helt annen sak, nemlig filmens fortekster, eller rettere sagt dens tittelsekvens. Regissør Otto Preminger hadde jobbet med designer Saul Bass på sin tidligere film Carmen Jones (1954), den første spillefilmen Bass jobbet på, og ville ha ham med på denne også. Ingen dum idé. Filmens kontorversielle tema ble speilet i en tittelsekvensen med en enkel, røff og svært iøynefallende animasjonssekvens. Noen enkle hvite streker på sort bakgrunn var alt som skulle til. Med dette gjorde Saul Bass historie. Han skapte presedens for en mengde senere filmer, og gjorde Mannen med den gylne arm berømt for mer enn Sinatras enorme innsats. sw
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.