Debatt

Væren og tid - Heideggers hovedverk på norsk

Heideggers storslåtte hovedverk, Væren og Tid, foreligger for første gang på norsk. Vi inviterer til møte om en av vår tids viktigste tenkere. Den tyske filosofen Martin Heidegger (1889–1976) står igjen som en av det forrige århundres største tenkere. I åpningen av sitt storslåtte hovedverk, Væren og Tid (1927), hevdet Heidegger at filosofien gjennom to tusen år har søkt å forstå verdens strukturer og gjenstander, men har glemt å stille det helt grunnleggende spørsmålet om ”Værens mening” ­– hva som gjør at noe i det hele tatt kan eksistere. I et komplekst språk søkte Heidegger å avdekke den menneskelige tilværelsens eksistensielle grunnstrukturer, med tanke på å kunne nærme seg det større og uutgrunnelige spørsmålet knyttet til Værens mening. Væren og Tid gav raskt Heidegger ry som en av sin tids fremste filosofer, og hans tanker har hatt enorm innflytelse for senere retninger som eksistensialisme, hermeneutikk, psykoanalyse og dekonstruksjonsteori. Heideggers entusiastiske støtte til Hitler i 1933­–34 har imidlertid bidratt til å kaste en mørk skygge over hans filosofiske forfatterskap. I kveld vil førsteamanuensis Anne Granberg diskutere Heideggers liv og filosofiske tanker, mens oversetter Lars Holm-Hansen vil fortelle om det omfattende arbeidet med å gjøre Heideggers tanker tilgjengelige for norske lesere. Hva kan møtet med Heideggers filosofi lære oss? Tid og sted Sted: Sardinen, USF Verftet. Dato: fredag 28. september 2007 Klokkeslett: 19:15 Møteleder: Aslak Hjeltnes Innledere: Anne Granberg - Førsteamanuensis, Institutt for filosofi og førstesemesterstudier, UiB Lars Holm-Hansen - Filosof og oversetter

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.