Film

Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd, Pedro Almodóvar, Spania, 1988

Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd Filmdubberen Pepa er på desperat jakt etter sin forsvunnede elsker, Ivan, som kun har etterlatt seg en melding på telefonsvareren hennes. Hun orker ikke lenger tanken på å skulle bo i leiligheten deres, så hun svarer på en leilighetsannonse. Utleieren, Candela, er heller ikke helt stabil. Hun har i årevis holdt hus med en kjent terrorist som hun har bestemt seg for å ta livet av. Samtidig har Ivans kone, som er overbevist om at ektemannen fremdeles står i med Pepa, bestemt seg for å ta livet av Ivan. Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd ble Almodóvars internasjonale gjennombrudd. Den er opprinnelig basert på "La Voix Humaine" av Jean Cocteau. Det kan virke merkelig siden Cocteaus stykke er en monolog. For er det noe denne filmen renner over av, så er det karakterer. Som en klassisk farse er vinduer og dører alltid åpne, og folk går ut og inn av dem i ett sett. Rammen er likevel den samme; en kvinne sitter med en koffert full av minner, og venter på en telefon fra mannen hun elsker. Telefonen er hele tiden midt i rommet, og telefonsvareren får en egen karakter, men i en helt annen rolle enn den vi er vant til på film: i stedet for å hjelpe kommunikasjonen, er den et hinder for den. Objekter og møbler bidrar i stor grad til det helhetlige uttrykket i Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd. Mange av disse objektene er Almodóvars egne, og er nøye satt sammen til en velkomponert helhet sammen med filmens klare, sterke og ikke minst mange farger. olep
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.