Film

Kjærlighetens matadorer, Pedro Almodóvar, Spania, 1986

Kjærlighetens matadorer Maria og Diego er lidenskapelig besatt av døden. Han er en aldrende tyrefekter som etter et uhell på arenaen har trukket seg tilbake og lever av å undervise i tyrefekting - "kunsten å drepe". Maria er en ung og vakker advokat. Hun nærer en dyp beundring for Diego, og etterligner mesterens presise dødsstøt idet hun fører sine elskere til nytelsens klimaks. Deres første møte er på toalettet i en kino som viser Duel in the Sun (1946). Diego inviterer henne hjem. Hun prøver å drepe ham også, men han forhindrer det og innser at han har funnet sin sjelsfrende. Kjærlighetens matadorer er en av Almodóvars merkeligste, men også flotteste filmer. Den skiller seg klart fra de andre, og er den eneste filmen der temaet kommer i første rekke og historien i annen. Temaet er død, fascinasjonen for død, og skjebnen. Forholdet mellom matadoren og advokaten gir mening bare så lenge de to er symboler og representerer visse ideer. I denne forstand er Kjærlighetens matadorer en abstrakt film, selv om den behandler noe så konkret som sex og død. Kjærlighetens matadorer er Almodóvar på sitt mest elegante. Filmen utmerker seg ved sin intense fortellemåte og sin strenge indre logikk. Dens mange, tilsynelatende forskjellige, handlingstråder rulles gradvis opp og smelter sammen i én historie parallelt med politiets arbeid med å oppklare Marias mord. red./olep
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.