Foredrag

Akademiet Cinemateket: Griegs musikk i film

Morgenstemning i kinogubbens hall AKADEMIET CINEMATEKET PRESENTERER: EDVARD GRIEGS MUSIKK I FILM Foredrag av professor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitetet i Bergen, Peter Larsen. Larsen ga i 2005 ut boken "Filmmusikk - Historie, analyse, teori". Når amerikanske Kraft Foods markedsfører Freia Melkesjokolade spiller de Grieg's "Morgenstemning" på lydsporet. Naturligvis – for alle vet jo at Freia Melkesjokolade er "et lite stykke Norge". Når NRK sender "Norge Rundt", er kjenningsmelodien Griegs "Norsk dans" nummer tre. Naturligvis – for "Norge Rundt" handler jo utelukkende om norske nordmenn og deres koselige, norske aktiviteter. Helt siden Grieg skrev musikken sin, har den vært uløselig knyttet sammen med forestillinger om Norge og norskhet. Derfor spiller de "Våren" eller "Solveigs sang" eller en av de andre sviskene på lydbåndet hver gang en eller annen filmregissør eller tv-produsent skal forsøke å gi oss norske assosiasjoner. Men kan Grieg ikke brukes til mer enn dette? Hva skjer når musikken hans brukes i filmer der det er helt andre saker enn nordmenn og Norge som står på dagsordenen?

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.