Film

Picnic ved Hanging Rock (Peter Weir, Aus. 1975)

Picnic at Hanging Rock. Regi: Peter Weir, Australia, 1975. Manus: Clifford Green, basert på Joan Lindsays roman. Foto: Russel Boyd. Musikk: Bruce Smeaton. Medv: Rachel Roberts, Dominic Guard, Vivean Gray, Helen Morse, Kirsty Child m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 55 min. Picnic ved Hanging Rock Picnic ved Hanging Rock er lagt til år 1900, og følger en gruppe jenter ved en pikeskole i den Australske ødemarken. Appleyard College er en oase av britisk sømmelighet og victoriansk fremmedgjorthet, befolket av jomfruelige elementalvesener som bruker mesteparten av tiden sin på å gre hår, memorere dikt og utveksle lengtende blikk. I anledning Valentine's day arrangerer skolen en utflukt til det nærliggende Hanging Rock, en mystisk eldgammel fjellformasjon. Trass i fru Appleyards eksplisitte forbud bestemmer fire av jentene seg for å utforske fjellet. Bare en av dem kommer ned igjen. Picnic ved Hanging Rock er en film som skal oppleves, snarere enn forstås. Alle forsøk på å redusere den til en metafor for seksuell oppvåkning eller inntreden i voksenverdenen er dømt til å trekke filmen ned på et altfor konkret og simplistisk plan. Poenget med denne filmen er ikke å skulle "løse" gåten eller utlede et "svar". Poenget er selve mysteriet som en selvstendig og selvtilstrekkelig størrelse – et effektivt og nødvendig kommunikasjonsverktøy, om man vil. At det finnes et lenge upublisert kapittel av den opprinnelige romanen som forteller hva som egentlig skjedde på fjellet, er i så måte uten betydning. Det som betyr noe er selve mysteriet og måten det formidles på. Ved hjelp av en duvende, messende kameraføring og suggestiv bruk av montasje og slow-motion, dras man inn i en hallusinatorisk tilstand – en verden der luften er tykk, knoklene er myke og handlingen skrider av gårde etter sin egen, intuitive logikk. Karakterene i filmen er ikke karakterer i tradisjonell forstand, men arketypiske skikkelser av mytologisk format – kropper som ikke bare mangler organer, men også enhver form for differensiert personlighet. Sjelden har noe instrument gjort en film større tjeneste enn det Georghe Zamfhirs panfløyte gjør i Picnic ved Hanging Rock, og sammen med den uelegante lydsynkroniseringen og suggererende bruk av atmosfærelyd bidrar den til å hensette publikum i en drømmelignende tilstand. Som en halvvåken søvngjenger trekkes man gjennom filmen, og man slites mellom ønsket om hele tiden å få vite mer og vissheten om at det er best å la være. Av Aksel Kielland --------------------------------------------------------- Medlemskort: gyldighet og salgsperioder: På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12. NB: Bergens Tidendes abonnentkort gjelder som medlemskort fra august 2007. Det er også mulig å kjøpe et ”A-kort”. A-kortet koster kroner 350,- og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF, m.a.o, man får adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr 40,-. Det er finnes for tiden ikke noen ”A-kort” ordning for Cinemateket USF. Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb har filmvisninger i Magnus Barfot kinosenter i salen MB1, normalt onsdager og torsdager kl. 21.00.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.