Film

Ondt blod i Vesten (Sergio Leone, 1968)

C'era una volta il west/Once Upon a Time in the West. Regi: Sergio Leone, Italia/USA, 1968. Manus: Sergio Leone og Sergio Donati, etter en historie av Dario Argento, Bernardo Bertolucci og Sergio Leone. Foto: Tonino Delli Colli. Musikk: Ennio Morricone. Medv: Claudia Cardinale, Henry Fonda, Charles Bronson, Jason Robards m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 24 min. Ondt blod i vesten Fremdeles bergtas vi av Ondt blod i vestens vakre fotografering, utrolig ambisiøse historie, ordknappe ironiske humor, stilsikre regi, det perfekte skuespillerensemblet og selvfølgelig Ennio Morricones både storslåtte og minimalistiske, og for lengst klassiske, filmmusikk. Det er en film mange har sett, men som de også vender tilbake til gang på gang – kanskje det fremste kjennetegnet på en ekte klassiker. Historien kretser omkring utbyggingen av jernbanen fra øst til vest i USA, hvor utbyggeren Morton har leid inn Franks bandittgjeng for å rydde kjedelige hindre av veien for banen sin. Charles Bronson, Jason Robards og Claudia Cardinale spiller karakterene som på hvert sitt vis skal forkludre Frank og Mortons planer. "Leones mesterverk" er en merkelapp som ofte settes på Ondt blod i vesten. Dette er selvfølgelig helt og holdent riktig. Visuelt sett inneholder filmen flere av Leones mest slående sekvenser, der filmens åpning, Franks massakre og Jill McBains ankomst på Flagstone Station lett tar pusten fra en. Igjen var Morricone sentral, der han mer enn noen gang gjorde musikken til et narrativt redskap og ga hver hovedkarakter sin egen melodi. Med Ondt blod i vesten forvandlet Leone sjangeren han var med på å skape, tilførte den dybde og laget en elegi over det ville vesten slik det har blitt mytologisert gjennom amerikanske filmer. Praktfullt, aldeles praktfullt. sw ----------------------------------------------------------- Medlemskort: gyldighet og salgsperioder: På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12. NB: Bergens Tidendes abonnentkort gjelder som medlemskort fra august 2007. Det er også mulig å kjøpe et ”A-kort”. A-kortet koster kroner 350,- og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF, m.a.o, man får adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr 40,-. Det er finnes for tiden ikke noen ”A-kort” ordning for Cinemateket USF. Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb har filmvisninger i Magnus Barfot kinosenter i salen MB1, normalt onsdager og torsdager kl. 21.00.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.