Film

For en neve dollars (Sergio Leone, 1964)

Per en pugno di dollari. Regi: Sergio Leone, Italia/Spania/Vest-Tyskland, 1964. Manus: Sergio Leone og Duccio Tessari. Foto: Massimo Dallamano. Musikk: Ennio Morricone. Medv: Clint Eastwood, Gian Maria Volonte, Mario Brega m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 32 min. For en neve dollars "A Fistful of Dollars is the first motion picture of its kind. It won't be the last!" Slik lød filmens tagline, og sjelden har promoteringsfolkene hatt mer rett. Med For en neve dollars skapte Leone intet mindre enn en ny type film. At dens historie bortimot var et plagiat av Kurosawas Livvakten (1961) gjør bare prestasjonen enda større. For Leones visjon var av stilistisk karakter. Fra åpningens überkoole robotoskopanimasjoner akkompagnert av Morricones rå musikkutbrudd var det klart at dette ikke lignet særlig mye på tidligere spagettiwesterns. Med sin særegne kamera- og lydbruk, sin banebrytende voldsfremstilling og Clint Eastwoods ikoniske skikkelse ble åpningens kvaliteter befestet. Leone hadde funnet opp westernfilmen på nytt. Filmens historie er ikke det sentrale her. En mann rir inn i en by hvor to bander rivaliserer. Istedenfor å dra videre bestemmer han seg for å spille dem opp mot hverandre. Fortellingen er enkel og synes å spille andrefiolin i filmen. Det gjennomgående skitne og uromantiserende synet på det ville vesten, den tørre og ordsvake humoren og en utvisking av hvem som er god og ond er hva som sitter igjen. Clint Eastwoods karakter Joe er i så måte sentral. Hans motiver er i beste fall tvilsomme, og betydningen hans antiheltskikkelse har hatt for senere filmer kan vanskelig overvurderes. ---------------------------------------------------------- Medlemskort: gyldighet og salgsperioder: På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12. NB: Bergens Tidendes abonnentkort gjelder som medlemskort fra august 2007. Det er også mulig å kjøpe et ”A-kort”. A-kortet koster kroner 350,- og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF, m.a.o, man får adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr 40,-. Det er finnes for tiden ikke noen ”A-kort” ordning for Cinemateket USF. Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb har filmvisninger i Magnus Barfot kinosenter i salen MB1, normalt onsdager og torsdager kl. 21.00.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.