Film

For en neve dollar mer (Sergio Leone, 1965)

Per qualche dollaro in più. Regi: Sergio Leone, Italia/Spania/Vest-Tyskland, 1965. Manus: Luciano Vincenzoni og Sergio Leone, etter en novelle av Sergio Leone og Fulvio Morsella. Foto: Massimo Dallamano. Musikk: Ennio Morricone. Medv: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonte, Klaus Kinski, Rosemarie Dexter m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, farger, 2 t 10 min. For en neve dollar mer Clint Eastwood er heller ikke i denne filmen "The Man with No Name", men Monco, en dusørjeger som får høre om en god pris på den hasjrøykende, skitne banditten El Indios hode. Mortimer, en mer erfaren dusørjeger, har også bestemt seg for å hente El Indio, og de to slår seg sammen. Med sin andre film i det som skulle komme til å bli kjent som Dollar-trilogien gjorde Leone visse fremskritt hva gjelder historie og manus. Men igjen, Leone var først og fremst en billedforteller, dernest historieforteller. Der For en neve dollars er rå og upolert, er For en neve dollar mer en langt glattere og mer gjennomført film, noe som selvsagt blir tydelig når vi nå viser den i all sin nyrestaurerte prakt. Her ser vi en regissør som begynner å nå sitt potensial. Filmen har en enorm visuell driv, og varemerker som flashbacks og ekstreme nærbilder på nesehårnivå brukes til stor effekt. Lydeffekter og Morricones komposisjoner veves sammen med bilder og handling på en måte som aldri tidligere var blitt gjort. Og ikke minst ser vi i For en neve dollar mer Leones forkjærlighet for det overdrevne, overvirkelige og nærmest selvrefleksive. En duell er ikke bare en duell, den er også et regelbestemt rituale, en forestilling som har sin begynnelse og slutt, hvor filmkameraet, -lyden og -musikken spiller like stor rolle i duellen som karakterene gjør. ---------------------------------------------------------- Medlemskort: gyldighet og salgsperioder: På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12. NB: Bergens Tidendes abonnentkort gjelder som medlemskort fra august 2007. Det er også mulig å kjøpe et ”A-kort”. A-kortet koster kroner 350,- og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF, m.a.o, man får adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr 40,-. Det er finnes for tiden ikke noen ”A-kort” ordning for Cinemateket USF. Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb har filmvisninger i Magnus Barfot kinosenter i salen MB1, normalt onsdager og torsdager kl. 21.00.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.