Film

Den hvite ballongen (Jafar Panahi, Iran 1995)

Badonak-e sefid. Regi: Jafar Panahi, Iran, 1995. Manus: Jafar Panahi, etter en historie av Abbas Kiarostami. Foto: Farzad Jowdar. Musikk: Mojtaba Mortazavi og Saeed Ahmadi. Medv: Aida Mohammadkhani, Mohsen Kalifi, Fereshteh Sadr Orfai, Anna Bourkowska m.fl. Persisk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 25 min. Den hvite ballongen Den hvite ballongen er Jafar Panahis debut som spillefilmregissør. Filmens manus er halvveis kreditert Abbas Kiarostami, som under en kjøretur sammen med Panahi dikterte inn på bånd en idé han hadde til en kortfilm. Panahi ble grepet av ideen og skrev et spillefilmmanus ut av den som han fikk "godkjent" av Kiarostami. Resultatet ble Den hvite ballongen som Panahi kapret prisen for beste debutfilm med under Cannes-festivalen i 1995. Det er 21. mars, den første vårdagen og den dagen man feirer nyttår i Iran. Lille Razieh ønsker seg en spesiell gullfisk, og klarer med brorens hjelp å mase seg til penger fra sin mor for å kjøpe den. Lykkelig løper hun ut i Teherans travle gater mot dyrebutikken. Det er imidlertid mye spennende å oppleve når man er liten og man for første gang får gå alene gjennom storbyen. Vel fremme i butikken er pengeseddelen borte. Fortvilet og redd for sin mors reaksjon begynner Razieh å lete etter seddelen. I god noerealistisk tradisjon er det de tilsynelatende tilfeldige skildringene av Teheran og menneskene jenta støter på underveis som settes i fokus: omreisende slangetemmere, snille gamle damer, stressede skreddere og late hjelpegutter. Det er disse som overrasker, fascinerer, irriter og rører oss, alt mens hjerteknuseren Razieh forsøker å få deres oppmerksomhet og hjelp i jakten på pengeseddelen. Den litt kjedelige affæren ender opp i en riktig sjarmerende perle av et eventyr! Av olep. ---------------------------------------------------------- Medlemskort: gyldighet og salgsperioder: På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-, og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12. NB: Bergens Tidendes abonnentkort gjelder som medlemskort fra august 2007. Det er også mulig å kjøpe et ”A-kort”. A-kortet koster kroner 350,- og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF, m.a.o, man får adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr 40,-. Det er finnes for tiden ikke noen ”A-kort” ordning for Cinemateket USF. Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb har filmvisninger i Magnus Barfot kinosenter i salen MB1, normalt onsdager og torsdager kl. 21.00.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.