Film

Withnail & I. Regi: Bruce Robinson, Storbritannnia 1987

Withnail & I Withnail & I er en av de morsomste filmene jeg vet om. Det er også filmen vennene mine hater at jeg elsker. Jeg greier ikke å la være å trekke på smilebåndene hver gang jeg tenker på et sitat fra filmen, dessverre skjer dette ganske ofte, og jeg har sammen med tusenvis av andre Withnail & I-fans en lei tendens til å komme trekkende med sitater i tide og utide, til manges store ergrelse. Det går sjelden en fredag eller lørdagskveld på byen at jeg hører noen på nabobordet kreve ”the finest wines available to humanity” eller i vill frustrasjon utbryte ”I demand to have some booze!” For det er dialogen mellom de to protagonistene som gjør Withnail & I til en film du ser 20 ganger for å så se den en gang til. Dialogen og fremførelsen sitter som spikret, og savner du sitater du kan krydre hverdagen med er Withnail & I filmen du bør se før neste tur på byen. Withnail & I er i bunn og grunn et kammerspill hvor alt kretser rundt de to arbeidsledige skuespillerne Withnail og hans svirebror ”jeg” som holder til i London på slutten av 1960-tallet. Leiligheten deres står av gammel vane og er i stor grad overlatt til seg selv. De to kameratenes livsførsel bidrar ikke til å gjøre den koseligere og med en diett bestående av alkohol, røyk og dop, er huset i stor grad okkupert av muggsopp, rotter og andre livsformer som kommer og går som de vil. Under en voldsom nedtur og øyeblikkelig angst bestemmer de seg for å flykte byen og låne hytta til Withnails mildt sagt eksentriske onkel Monty. Tingene på landsbygda er ikke så rosenrøde og bonderomantiske som de hadde forestilt seg, og situasjonen blir ikke lysere av at de får besøk av mannevonde okser, psykopatiske krypskyttere og en sprengkåt Monty som dukker opp nyforelsket. En ”delightfull weekend in the countryside” er så langt fra sannheten de kan komme, og det går snart opp for dem at de har ”gone on holiday by mistake”. Withnail & I skal være basert på regissør Bruce Robinsons egne opplevelser fra slutten av 1960-tallet da han bodde sammen med en annen skuespiller som drakk og røykte seg i hjel. Hvorvidt de hadde det like morsomt som det Withnail & I har blitt er ikke godt å si, det eneste som er sikkert er at Robinson har laget en av de desidert morsomste og sitatvennlige filmer noen sinne. Withnail & I er den perfekte vorspielfilmen, og ingen kan tro at de har vært på en real fyllekule uten å ha sett hvordan de to skuespillerne setter til livs alt som kan innbilles å ha en rusfremkallende effekt. Magnus Holtermann
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.