Film

Veronikas to liv. Regi: Krzysztof Kieslowski, Polen/Frankrike/Norge 1991

La double vie de Véronique/Podwójne zycie Weroniki. Regi: Krzysztof Kieslowski, Polen/Frankrike/Norge, 1991. Manus: Krzysztof Kieslowski og Krzysztof Piesiewisz. Foto: Slawomir Idziak. Musikk: Zbigniew Preisner. Medv: Irène Jacob, Philippe Volter, Claude Duneton, Wladyslaw Kowalski m.fl. Polsk og fransk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 37 min. Veronikas to liv To kvinner heter begge Veronika - i henholdsvis polsk og fransk variant: Weronika og Véronique. De er født samtidig i hvert sitt land, er begge musikalske, og har begge en liten hjertefeil. Bare én gang kommer de i hverandres nærhet. I Krakow, hvor Weronika er på besøk hos sin tante, blir hun fotografert av Véronique som sitter i en turistbuss. Weronika oppdager sin dobbeltgjenger, og stivner ved synet. Den franske Véronique har ikke sett den andre, hun blir først gjort oppmerksom på Weronika ved en senere anledning, da hun får se henne på bildet. Kieslowski var overbevist om at vår tilværelse i bunn og grunn er styrt av tilfeldigheter. Det er tilfeldighetene som avgjør hvem vi er, hvor vi blir født og til en viss grad hvilket liv vi får. At våre liv er basert på tilfeldigheter innebærer ikke at vi er prisgitt det totale kaos, eller at vi står overfor en forutbestemt verden hvor fri vilje ikke eksisterer. Situasjoner vi kommer opp i, vil alltid medføre at vi må velge. De valg vi tar vil være viktige for våre liv: Weronikas og Véroniques ulike avgjørelser med hensyn til en fremtidig sangkarriere får dramatisk forskjellig utfall for dem. For å fremstille denne tilfeldighetenes verden, benyttet Kieslowksi seg av dokumentarfilmens estetikk og dramaturgi i mer enn én scene. Håndholdt kamera skaper en illusjon av autentisitet; kamera søker tilsynelatende fortvilet etter å fange personene som beveger seg inn og ut av billedfeltet. Filmen inneholder også enkelte uforklarlige sekvenser som viser at Kieslowski har forsøkt å gjenskape verdens komplekse mangfoldighet. Samtidig er disse sekvensene ofte vakre og lyriske, filmet i en varm gulfarge, og demonstrerer troen på at skjønnheten finnes i denne ofte vanskelige verden. Kieslowski trodde ikke på noe hinsidig paradis. For ham fantes det her på jorden, det gjelder bare å bli gjort oppmerksom på det. Hans budskap om paradis er således mer politisk enn religiøst. Etter å ha avsluttet åttitallet med monsterprosjektet Dekalog om de ti bud, tok Kieslowski publikum med storm på nittitallet med Veronikas to liv og hans tricoleur-trilogi Blå (1993), Hvit (1994) og Rød (1994) som tok for seg dagens europeiske samfunn sett gjennom Den franske revolusjonens grunnprinsipper. Fargespillet på lerretet var åpenbart sentralt også i disse perlene. Polakken sies å ha brakt den magiske realismen inn i europeisk film med sine malerisk vakre, symbolladede filmer. Veronikas to liv viser det den litterære magiske realismens opphavsmann Alejo Carpentier sa om at virkeligheten er så kompleks og intrikat at man ikke trenger fantasi for å formidle det fantastiske. Håkon Tveit/red. -------------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.