Film

The lady vanishes. Regi: Alfred Hitchcock

The Lady Vanishes. Regi: Alfred Hitchcock, Storbritannia, 1938. Manus: Sidney Gilliat og Frank Launder, etter Ethel Lina Whites roman. Foto: Jack E. Cox. Musikk: Louis Levy og Charles Williams. Medv: Margaret Lockwood, Michael Redgrave, May Whitty, Paul Lukas, Cecil Parker m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 37 min. The lady Vanishes Alfred Hitchcock krydret ofte filmene sine med små ondskapsfullt morsomme øyeblikk, men han ga sjelden sin makabre sans for humor så fritt spillerom som i The Lady Vanishes. Filmen er den mest kjente og kjære blant spenningsmesterens tidlige britiske filmer, og det er ikke vanskelig å se hvorfor. Den er Hitchcock på sitt friskeste og letteste - en mysterie-komedie og et spioneventyr med enormt velskrevne dialoger og et manus som gnistrer av komisk oppfinnsomhet. Hitch tar oss fra det lette og romantiske til det ekstremt dystre og tilbake igjen, og han gjør det med underkommunisert britisk sjarm – subtilt, elskelig og en smule absurd. Like før avreise fra et feriested i en fiktiv balkansk stat ved navn Bandrika, blir Irish Henderson truffet i hodet av en takstein. En gammel dame hjelper henne inn på toget og de snakker litt sammen før Irish legger seg for å hvile. Når hun våkner igjen er den gamle damen forsvunnet, og Irish begynner å ane at noe mistenkelig har skjedd når hennes medpassasjerer påstår at den gamle damen aldri har vært til stede i vognen. Mysteriet er like absurd som premisset er enkelt, og dette synes å sette tonen for filmen. For dette er egentlig ingen stram spenningsfilm, men en studie av en samling knakende gode karakterer som tilfeldigvis er stuet sammen på en svært begrenset plass. Hitchcock bruker 20 gode minutter på å la oss bli kjent med personene, men når toget først begynner å rulle gjør filmen det også. Her er vitser som matcher samtidens beste amerikanske screwball-filmer. Her er Hitchcocks hang til umotivert bisarre bilder – en nonne i høye hæler og en slåsskamp blant tryllekunstrekvisitter. Her er stereotypene på britisk eksentrisitet – de to kompisene som benekter den gamle damens eksistens på det grunnlag at hvis toget blir gjennomsøkt mister de cricketmatchen i hjemlandet. Dette er en svært fornøyelig og underholdende film der alt synes å kunne skje, for eksempel at en kastet etikett fra en tepakke endrer hele plottets retning. The Lady Vanishes var Hitchcocks siste britiske spionthriller, og ses på som kulminasjonen av hans bedrifter i Storbritannia. Under innspillingen mottok han et telegram fra David O. Selznick, der studiomogulen tibød ham jobb i Hollywood. Med The Lady Vanishes vant Hitchcock New York-kritikernes pris for årets beste regissør – en god attest å ta med over når han skulle ta fatt på det som skulle vise seg å bli en enormt suksessrik karriere. sw/red. -------------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.