Film

The bad and the beautiful. Regi: Vincente Minelli, USA 1952

The Bad and the Beautiful. Regi: Vincente Minnelli, USA, 1952. Manus: George Bradshaw og Charles Schnee. Foto: Robert Surtees. Musikk: David Raksin. Medv: Lana Turner, Kirk Douglas, Walter Pidgeon, Gloria Grahame m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, sh/v, 1 t 58 min. The Bad And the Beautiful Tre vellykkede mennesker, en skuespillerinne, en manusforfatter og en regissør, møtes hos en studiorepresentant som vil overtale dem til å lage en film med produsenten Jonathan Shields. Problemet er bare at Shields er den mest forhatte mannen i Hollywood, og gjennom tre flashback får vi se hvorfor. Men Shields er også grunnen til at de tre er på topp i dag. Vil de snu ryggen til ham eller vil de gi ham en ny sjanse i Hollywood? The Bad and the Beautiful er en film om Hollywoods mørke bakside, produsert av MGM, filmstudioet mest kjent for fargesprakende musikaler og overdådige drama. Det Oscar-vinnende manuset er fullt av lite tilslørte referanser til kjente skikkelser fra drømmefabrikkens svunne tider. For eksempel er Shields og hans regissørkompis Fred Amiel inspirert av produsent/regissør-duoen Val Lewton og Jacques Tourneur som med knappe ressurser skapte skumle monstre fra mørket i b-filmer som Cat People (1942). Kirk Douglas spiller Johnathan Shields, en pågående Stanley Kramer-type, og akkurat som David O. Selznick er han beredt til å gjøre hva som helst for å få sin visjon opp på det store lerretet. Douglas personifiserer stormannsgalskap og skruppelløse ambisjoner, og viser at han er langt mer enn bare en kjekkas med kløft i haka. Hans Orson Wells-aktige tirader om kunstnerlige visjoner er ikke lett å kjøpe når Oscar-statuetten er det eneste kriteriet for kvalitet, og filmene vi ser ham produsere er pompøse epos smidd over samme lest som Tatt av vinden (1939). Lana Turner derimot besitter intet talent utover sine fysiske fortreffeligheter. Hun var en vakker, men middelmådig skuespillerinne, noe Vincente Minnelli gjør moro av i filmen når hun faller for Shields’ kyniske sjarm. Vincente Minnelli er i The Bad and the Beautiful på toppen av sin karriere som regissør og det er ikke helt lett å vite om han mener vi skal elske eller hate karakterene. Filmen kan både ses som en glossy såpeopera og et kamprop for integritet i et system besatt av penger. Dagens publikum vil lett se filmen som en kjærlighetserklæring fra MGM til MGM. Men det er jo ikke så nøye hva som er hype og hva som er ekte når vi får servert den sminkede sannheten i en overdådig verden av drømmer, suksess, forræderi og knuste hjerter. Erlend Rydning -------------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.