Film

La strada. Regi: Federico Fellini, Italia 1954

La strada. Regi: Federico Fellini, Italia, 1954. Manus: Federico Fellini, Tullio Pinelli og Ennio Flaiano. Foto: Otello Martelli. Musikk: Nino Rota. Medv: Giulietta Masina, Anthony Quinn, Richard Basehart m.fl. Italiensk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 34 min. La strada La strada er filmen som gjorde Fellinis navn verdenskjent. Overalt stilte publikum seg opp i lange køer for å oppleve denne unnselige lille filmperlen, som kalte på adjektiver som poetisk, typisk italiensk, fantastisk, irrasjonell og gripende. Den nesten engleaktige, men barnlig enfoldige Gelsomina selges av sin mor til den primitive og rå muskelmannen Zampanò. Han livnærer seg ved å opptre på landsbyenes lokale piazzaer og markeder sammen med et omreisende sirkus. Zampanò behandler sin nye assistent hardhendt og hjerteløst. Når hun ikke vil stjele for ham, slår han. Likevel forblir hun lojalt ved hans side - den eneste hun har å holde seg til i en ny og fremmed verden. Hun sjarmerer sin dyriske eier med sitt klovneaktige vesen, og når hun til slutt rømmer sin vei, følger han umiddelbart etter henne. Fellini skildrer en ufølsom og ond verden, hvori han plasserer sin helgenaktige lille klovn. Hennes lidelse tjener dog til å forløse mannen som mishandler henne, et tema han også behandlet i sine andre filmer på 1950-tallet. Selv om La strada er som løftet ut av neorealistenes lærebok, var den det første modne uttrykk for en selvbevisst, poetisk filmstil, basert på Fellinis personlige, indre landskap. Det som skilte ham fra neorealistene var hans spiritualistiske visjon kontra deres materielle (marxistiske) overbygning. olep -------------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.