Film

Get Carter. Regi: Mike Hodges, Storbritannia 1971

Get Carter. Regi: Mike Hodges, Storbritannia, 1971. Manus: Mike Hodges. Foto: Wolfgang Suschitzky. Musikk: Roy Budd. Medv: Michael Caine, Ian Hendry, Britt Ekland, John Osborne, Tony Beckley, m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 52 min. Get Carter Gangsteren Jack Carter drar tilbake til hjembyen Newcastle for å undersøke omstendighetene rundt sin brors død. Sakte men sikkert vikler han seg inn i et vidt forgreinet bolverk av mord og konspirasjon, og før han vet ordet av det har Carters jakt etter sannheten forvandlet seg til underverdenens jakt etter ham. Michael Caine har gjort flere glimrende roller i løpet av sin karriere, men ingen er mer minneverdige enn rollen som Jack Carter. Filmen ble opprinnelig lansert med slagordet ’Caine is Carter’, hvilket ikke er langt fra sannheten. Selv om Get Carter er for britisk og brun til å kunne aspirere til noen form for film noir-status, har hovedpersonen mye til felles med hardkokte filmdetektiver som Sam Spade og Philip Marlowe - den oppmerksomme publikummer vil legge merke til at han i åpningssekvensen sitter og leser Raymond Chandlers "Farewell My Lovely" på toget. Selv om Carter i utgangspunktet befinner seg på feil side av loven, har han i likhet med film noir-detektivene en rigid æreskodeks og midlene og viljen som skal til for å holde den i hevd. I motsetning til de ovennevnte eksemplene er dog Get Carter ikke en amerikansk film, og som sådan er den betydelig mindre stilisert – eller rettere sagt; stilisert på en annen måte. Riktignok er den en voldsom og dramatisk film, men volden og dramatikken presenteres på en nærmest hverdagslig og svært lite spektakulær måte. Det dreier seg altså om en utpreget engelsk affære, og foruten Carter selv utgjør Newcastle og omegn filmens sentrale karakter. Rødbrune rekkehus, alminnelige arbeiderpuber, lusne lørdagsdiskotek og nysgjerrige nabokoner - i denne verdenen eksisterer swinging London utelukkende som en urban myte. Og inn i denne gråbrune smørjen av korrupsjon og forfall dykker den blåkledde Carter ned som den arketypiske hevnende englender. Som spenningsfilm har nok Get Carter mistet noe av sin slagkraft, men som stiløvelse og karakterstudie er den nærmest uovertruffen i sitt slag. Fotografisk sett er den så stor en nytelse som det nordengelske mursteinslandskapet vel kan få blitt, og Roy Budds originalmusikk er et høydepunkt uansett land og årstall. Get Carter besitter en poetisk tilforlatelighet som er ytterst sjelden, og fremstår i dag både som en av de absolutt beste britiske filmene fra 1970-tallet – og en av de beste engelske gangsterfilmene noensinne. Aksel Kielland -------------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.