Film

Egget er løst. Regi: Hans Alfredson, Sverige 1975

Ägget er löst. Regi: Hans Alfredson, Sverige, 1975. Manus: Hans Alfredson. Foto: Lars Svanberg. Musikk: Alfred Jansson. Medv: Max von Sydow, Birgitta Andersson, Gösta Ekman m.fl. Svensk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 47 min. Egget er løst Max von Sydow spiller en fabrikkeier som har oppdaget det verdifulle faktum at det finnes noen som er så late at de ikke engang gidder å klø seg selv i baken. Som følge av dette har han funnet sin nisje: han har oppfunnet en måte å omskape egg til et bakdelskløende apparat. Han er en dum og ondskapsfull patriark med storforbruk av sekretærer, og han ser på sin kone som intet annet enn seksualobjekt og oppvarterske. Hans sønn er kuet og barnslig, og plages av farens oppførsel. En dag brister det for sønnen, og han skyter sin far med en hagle. Faren er imidlertid utstyrt med skuddsikker vest, og overlever derfor drapsforsøket. Idet han gjør sin entre i hjemmet overrasker han sønnen i sengen med sin mor. I raseri transporterer han gutten til en avsidesliggende innsjø, der han kastes i vannet. Tilfeldigvis er det ikke dypere enn at han såvidt kan holde ansiktet over vannet, men fastlåst av tang blir han stående bare et par meter fra bredden, ute av stand til å røre seg. Han dør ikke, men tar del i naturens naturlige rytme. Han lever av sjøens føde; en ål bygger rede i tøyet hans; småfisk svømmer inn og ut av munnen hans; over hodet hans skinner solen om dagen og månen om natten. Fuglene og stjernene blir hans fortrolige. Etter en lang og kald vinter skylles han på land når isen brytes, og han kaver seg tilbake til sivilisasjonen. Han vender tilbake til menneskelivet, men han er endret for alltid av sitt lange opphold i naturens skjød. I mellomtiden er det brutt ut et kaotisk opprør i byen, kriser og hungernød florerer - verden er tom for egg. Etter et besøk i hjemmet stiller fabrikkeierens sønn seg i spissen for den rådløse befolkningen. Han endrer fabrikkens maskiner slik at kløapparatene igjen forvandles til spiselige egg. Hans Alfredsson laget Egget er løst uten sin faste samarbeidspartner Tage Danielsson, og det var hans debutfilm som regissør. Filmen utvikler imidlertid stilen og tematikken fra Hasseåtages fire første filmer: det tragikomiske er her blitt så desperat at latteren ikke bare tidvis, men nesten uavbrutt blir sittende fast i halsen. Humoren er svart inntil det makabre. Skildringen av fabrikkherren og kapitalismen er stilisert og presis. Tittelen gir symbolsk uttrykk for filmens problematiske tema: den økologiske balansen er skrøpelig som et egg, når det først er knust blir det aldri til et egg igjen. olep -------------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.