Film

70mm: Romerrikets Fall. Regi: Anthony Mann, USA 1964

The Fall of the Roman Empire. Regi: Anthony Mann, USA, 1964. Manus: Ben Barzman, Basilio Franchina og Philip Yordan. Foto: Robert Krasker. Musikk: Dimitri Tiomkin. Medv: Sophia Loren, Stephen Boyd, Alec Guinnes, James Mason, Christopher Plummer m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 70mm, farger, 3 t 7 min. Romerrikets fall Sammen med gigantproduksjoner som Ben-Hur (1959), Cleopatra og Spartacus (begge 1963), hører Romerrikets fall hjemme blant Hollywoods store historiske epos. Disse filmene er alle eksempler på en form for klassisk historiefortelling som rett og slett ikke utøves lenger. Romerrikets fall er nemlig en filmmastodont stor og muskuløs som noen, men holder likevel fokus på sin historie og sine karakterer. 70mm er unektelig det ideelle formatet for historiske epos og utstyrsfilmer. Produsenten Samuel Bronston hadde med filmer som El Cid (1961) og 55 dager i Peking (1963) bevist at han var en av dem som behersket sjangeren til fulle, og med Romerrikets fall tok han skrittet helt ut, idet han for første gang benyttet 70mm som opptaksformat. For det er i sannhet ekstreme bilder som er festet til film her. Enorme masseoppbud av statister og et sjeldent detaljert og imponerende set-design, alt sylskarpt gjengitt på 70mm. Filmskapernes eksakte gjenskapelse av Forum Romanum er legende-stoff i Hollywood, og står selv i dag som det fysisk største utendørs bygg reist spesifikt for en enkelt film. Her finnes ingen digitalt genererte statister, men horder av mennesker som gir filmen et langt mer autentisk preg enn dagens CGI-polerte storfilmer gjør. I tillegg imponerer Bronston med en stjernespekket rolleliste. Tre av stjernene fra Lawrence of Arabia (se egen omtale) har sentrale roller, der Alec Guinness briljerer som Marcus Aurelius. På kvinnesiden hentet man inn Sophia Loren, hvor hun som andre kvinne i historien ble tilbudt 1.000.000 dollar for hovedrollen i en spillefilm (første kvinne var Elizabeth Taylor i Cleopatra). Filmen skildrer Romerrikets forvitring før og etter at keiser Marcus Aurelius dør i år 180 e.Kr. Marcus sønn, Commodus, er mer opptatt av å opptre som gladiator enn å føre farens verk videre. Marcus er ikke fornøyd med sønnen, og mener at Livius er en bedre arvtaker til rikets trone enn sin egen sønn. Det er filmens tese at dette er kimen til uenighetene som i ytterste konsekvens førte til Romerrikets endelige undergang. Innvendinger om at dette rent historisk i beste fall er en sannhet med modifikasjoner, synes å forsvinne som dugg for solen når filmen, foruten de gode skuespillerne, også er slik en komplett fryd for øyet. Med sitt sveipende 70mm-kamera kan den tidvis ta pusten fra en, og sjelden har vel Sophia Loren tatt seg bedre ut enn i nettopp 70mm. sw/red. -------------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.