Film

70mm: Lawrence of Arabia. Regi: David Lean, Storbritannia 1962

Lawrence of Arabia. Regi: David Lean, Storbritannia, 1962. Manus: Robert Bolt og Michael Wilson. Foto: Freddie Young. Musikk: Maurice Jarre. Medv: Peter O'Toole, Omar Sharif, Alec Guiness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, Arthur Kennedy, Claude Rains m.fl. Engelsk tale, utekstet. 70mm, farger, 3 t 47 min. Lawrence of Arabia Etter at Thomas Edward Lawrence omkom i en motorsykkelulykke i 1935, begynte mytene om ham å spinne for alvor. Engelskmannen som hadde ledet det arabiske opprøret mot tyrkerne under første verdenskrig, ble en av sin samtids største legender og et mysterium for historikerne. Man løser ikke nødvendigvis gåten Lawrence ved å lese hans egen beretning i "Seven Pillars of Wisdom", som forøvrig ble gjenstand for utallige tolkninger og lovprist av store forfattere som G. B. Shaw, H. G. Wells og E. M. Forster. Myter vil helst forenkle, mens mennesker - og ikke minst Lawrence - er sammensatte. Boken etterlater seg et motsetningsfylt bilde av Lawrence: Humanist og kriger, filosof og eventyrer, sadist og medmenneske, narcissist og altruist. Produsent Sam Spiegel ble fascinert av boken, sikret seg retten til å filme den og knyttet til seg regissør David Lean som han allerede hadde samarbeidet med på verdenssuksessen Broen over Kwai (1957). De foretrakk en ukjent skuespiller til hovedrollen, og valget falt på Peter O'Toole, en ung ire fra The Royal Shakespeare Theatre. Til gjengjeld supplerte man filmen med berømtheter som Alec Guiness, Anthony Quinn og Omar Sharif - for å nevne noen fra den imponerende rollelisten. Like imponerende var innspillingsprosessen. Lean var opptatt av at scenene skulle være så autentiske som mulig, og opptakene ble for det meste gjort i Jordan. Havnen Akaba, som Lawrence hadde erobret, ble gjenoppbygd i Sevilla, Spania. Kong Hassan II av Marokko stilte en armé på flere tusen soldater og kameler til filmteamets disposisjon. Resultatet ble en monumental, episk blockbuster, et ørkeneventyr som verken publikum eller kritikere hadde sett maken til. Filmen fikk sju Oscar, og tvang en samlet verdenspresse til å børste støv av superlativene. På initiativ fra Steven Spielberg og Martin Scorsese (som begge gir Lawrence of Arabia æren for sine yrkesvalg), ble filmen i 1989 grundig restaurert og forlenget med flere sentrale scener som var blitt klippet bort før premieren i 1962. De som bare har sett filmen på TV, har egentlig ikke sett den. Vi viser den fantastiske restaurerte versjonen som sannsynligvis er 70mm på sitt aller, aller beste. CiO -------------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.